Obavijesti

News

Komentari 65

Od cajki preko migranata do stranaca: Desnica u kampanji širi virus rasizma i šovinizma

Od cajki preko migranata do stranaca: Desnica u kampanji širi virus rasizma i šovinizma

Poruke Domovinskog pokreta o cajkama, optuživanje migranata da su ubili dvoje hrvatskih državljana na A1, izjave Mostovaca o "tisućama migranata koje su preplavile Zagreb". Tako će izgledati izborna kampanja.

VIDEO

"Kako se svaki virus treba pokušati zaustaviti prije ulaska u organizam, tako i Domovinski pokret pokreće inicijativu za spas onoga što se još uvijek može spasiti".

Stranka Ivana Penave u svom famoznom priopćenju o suzbijanju cajki prošloga tjedna referirao se na "istočni melos i sve ono što on nosi sa sobom" te ustao protiv "sustavne, dobro organizirane i financirane kulturne agresije". Međutim, posezanje za terminom "virus" budi mnogo opasnije asocijacije i odnosi se na širi spektar proglašenih prijetnji od samih "cajki".

U mračnoj europskoj povijesti o "virusu" se govorilo u kontekstu političke propagande namijenjene istrebljivanju čitavih naroda i rasa. Sada se spominje "virus istočnog melosa" kojeg treba zaustaviti prije "ulaska u hrvatski organizam".

"Objesiti na jarbol"

Pa je, eto, nedavno u Svetom Ivanu Zelini naprasno otkazak koncert mlade srpske harmonikašice Stele Rade, dok je jutros dubrovački gradonačelnik Mate Franković dobio anonimnu prijetnju potpisanu s "Hrvatski branitelji Tigrovi i 4. brigada Hrvatske, 10000 Zagreb".

U kojem se navodi: "Druže Frankoviću, kad smo mi branili Dubrovnik od četnika i srbadije 1991. godine ti danas pozivaš srbske pjevače na Stradun kao Zdravka Čolića i druge Cece srbske koji su pjevali na Palama četnicima, sad misliš da ćeš teško zezat hrvatski narod. Posljedna opomena, da ćemo preorati dinamitima cijeli Stradun, a tebe objesiti na jarbol na Stradunu".

Takve prijetnje, doduše, nisu dobile vlasti Velike Gorice, kojom vlada koalicija HDZ-a i Domovinskog pokreta, u čijem gradu je nastupao srpski pjevač Miroslav Ilić.

Novoproglašena borba protiv "virusa" očito pomno bira svoje žrtve.

Sve što dolazi iz Srbije

Govoriti protiv "virusa" u kontekstu borbe protiv "istočnog melosa" ne znači samo zaustavljati nastupe srpskih pjevača i glazbenika, već se može shvatiti i kao poziv na borbu protiv svega što dolazi iz Srbije, od glazbe do običnih ljudi.

Pa čak i protiv onoga što može zvučati kao srpski naglasak, pa natjera huligane da u Vukovaru, gradu koji vodi gradonačelnik pod HOS-ovom zastavom i sloganom "Za dom spremni", pretuku klince koji su im čudno govorili.

Nažalost, borba protiv "virusa" ne mora se nužno zaustaviti samo na "istočnom melosu". Ona se može odnositi i na sve ono što je strano hrvatskoj kulturi, nematerijalnoj baštini i nacionalnoj čistoći.

"Kaos i teror"

Pa je tako Domovinski pokret u novom priopćenju okrivili ilegalne migrante da su skrivili smrt dvoje hrvatskih državljana u nedavnoj prometnoj nesreći na autocesti A1. Ne samo da su optužili Vladu da migrantskom politikom "svjesno i namjerno pretvara Hrvatsku u mjesto kaosa i terora", već su upozorili na "niz incidenata i raširenu atmosferu nesigurnosti na mjestima javnih okupljanja tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, zbog postupanja takozvanih migranata".

Migranti, dakle, "šire atmosferu nesigurnosti" i ubijaju hrvatske državljane na autocesti.

Stoga se i oni, iz tumačenja Domovinskog pokreta, mogu proglašavati "virusom" koji ugrožava hrvatsko nacionalno biće.

Pa onda dolazi do toga da se u Zagrebu, u centru grada i usred bijela dana, fizički napada Filipinka, supruga jednog Zagrepčana.

"Ne možemo normalno hodati"

A tome se mogu pribrojiti i najave Mire Bulja o "organiziranim stražama" protiv migranata ili poruke Mostova Marina Miletića o "tisućama migranata koje su preplavile Zagreb" i žalopojku kako "ne želimo Hrvatsku u kojoj ne možemo normalno hodati".

To je također "virus" koji valja eliminirati.

Jasna je, dakle, veza između huškanja protiv srpskih glazbenika i prijetnji smrću gradonačelniku u čijem gradu se održavaju ti koncerti. Kao što je jasna i sve opasnija veza između političkog huškanja protiv migranata i sve češćih napada na ljude druge boje kože.

Naravno, Domovinski pokret ne govori o "virusu" kojeg širi njegov potpredsjednik Mario Radić na privatnim zabavama na kojima trešte cajke, niti se refereriraju na cajke koje se, kako je objavio Telegram, čuju u kafiću Donau u Penavinu Vukovaru, izgrađenom novcem iz gradskog proračuna.

Što je dozvoljeno huškačima, nije i onima protiv kojih se huška.

Huškačka kampanja

I to je tek početak predizborne kampanje koja će, sudeći prema porukama Domovinskog pokreta, Mosta i drugih desničarskih i populističkih opcija, biti obilježena borbom protiv "virusa". Bilo srpskih, bilo migrantskih, bilo borbom protiv stranih radnika, a onda i svih stranaca koji drugačije izgledaju, drugačije se ponašaju ili drugačije govore. 

Ili slušaju drugačiju muziku.

Međutim, ako je Hrvatska doista pogođena "virusom", onda se radi o virusu šovinizma, ksenofobije, rasizma i otvorenog nasilja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb