Obavijesti

News

Komentari 9

Od danas može pirotehnika, ali petarde ne: Kazne 15.000 kuna

Od danas može pirotehnika, ali petarde ne: Kazne 15.000 kuna

Prijatelji životinja podsjetili su na učinke koje imaju petarde na kućne ljubimce. Građane su pozvali da pozivom na 112 ili na broj lokalne policijske postaje prijave svako korištenje zabranjenih petardi

Prijatelji životinja podsjetili su da je korištenje petardi potpuno zabranjeno te apelirali na građane da ne koriste ni druge vrste pirotehnike. Gradske vlasti pozvali su da odustanu od novogodišnjeg vatrometa.

Apsurdnim su ocijenili to što je dopušteno korištenje pirotehnike od 27. do 30. prosinca, kada se ništa ne slavi te zamolili građane da ne koriste ni dopuštena pirotehnička sredstva poput raketa i vatrometa jer i to uznemiruje ljude i životinje te zagađuje zrak i okoliš.

Koliko je opasna sva pirotehnika govori aktualni događaj kada su vatrogasci u posljednji tren spriječili mogući požar stana u Zagrebu, nakon što je ubačena raketa uzrokovala požar na balkonu.

Naveli su i da je maskirani nepoznati počinitelj ubacivanjem petarde, unatoč tome što su zabranjene, zapalio kontejner te da je u susjednoj Srbiji jaka petarda raznijela ruku 14-godišnjoj djevojčici.

"Kao i ranijih godina, svjedočimo i mnogim slučajevima psihičkih šokova, stradavanja i bježanja životinja zbog buke nastale bacanjem pirotehničkih sredstava. Prema podacima iz Italije, oko 5000 kućnih životinja godišnje umire od srčanog udara izazvanog eksplozijom petardi", upozorili su Prijatelji životinja.

Nije sva pirotehnika zabranjena, zabranjene su samo petarde!
Nije sva pirotehnika zabranjena, zabranjene su samo petarde!

Velika razina buke može oštetiti njihov znatno osjetljiviji sluh od ljudskoga te izazvati psihički šok ili zastoj srca, dok iznenadni bljeskovi svjetla iznimno štete pticama, koje noću slabije vide, a mogu oštetiti i ljudski vid.

"Pozitivan trend u svijetu je da gradovi odustaju od organiziranja vatrometa i uporabe bilo kakvih bučnih pirotehničkih sredstava za proslavu Nove godine te se okreću načinima slavlja koji ne uzrokuju buku, eksplozije i zagađenje okoliša. Danas zaista ima puno izbora i vatrometi nisu nužni kako bi se obilježio prelazak iz jedne godine u drugu", poručili su Prijatelji životinja.

To su, kažu, prepoznali i neki gradovi u Hrvatskoj pa su novac koji bi potrošili za organizaciju vatrometa prošle godine usmjerili na štednju, donacije ili na druge oblike proslave.

Prijatelji životinja građane su pozvali da pozivom na 112 ili na broj lokalne policijske postaje prijave svako korištenje zabranjenih petardi i redenika.