Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
237 komentara

Od danas novi Zakon o radu: više pogodnosti poslodavcima

Novim Zakonom o radu poslodavci više nisu dužni otplaćivati otpremnine u nekim slučajevima, a ugovori na određeno će se moći napraviti na bilo koji period

Patrik Macek/Pixsell
Foto: Patrik Macek/Pixsell
237 komentara

Primjena novog Zakona o radu počinje danas iako su mu se oporba, sindikati i poslodavci protivili. Novi Zakon donosi mogućnost produljivanja broja radnih sati jer se uvodi mogućnost dopunskog rada jednokratnim povremenim poslovima do 8 sati tjedno i 180 sati godišnje radnicima u punom radnom vremenu. 

Naknadno je predloženo da se ta ograničenja ne odnose na slučajeve kada se nejednaki raspored sati ugovorom ugovara kao ukupan fond, odnosno "banka" sati. Radnici koji rade u tvrtkama čiji poslodavci posjeduju više poduzeća moći će biti preseljeni u druge tvrtke u vlasništvu poslodavca na rok od šest mjeseci.

Agencijski radnici će i dalje moći biti ustupljeni na rad tvrtkama na rok do tri godine, a u njima će imati ista prava kao i ostali radnici osim prava na božićnice i regrese. Radnicima zaposlenima u agencijama na određeno vrijeme biti će isplaćeni samo doprinosi na minimalnu plaću u periodima u kojima nisu iznajmljeni. Neangažiranim agencijskim radnicima koji su zaposleni na neodređeno vrijeme, agencije će morati isplaćivati prosječnu tromjesečnu plaću, prenosi Večernji list.

Ugovore na određeno poslodavac će s radnikom moći sklopiti na razdoblje koje želi, a za to će morati imati obrazloženje. Radnici će pravo na otpremninu imati samo ako poslodavac ugovor na određeno raskine prije isteka roka na koji je zaključen. Poslodavac ne mora raditi plan zbrinjavanja radnika, a radni odnos će prestati šest mjeseci od odluke o otkazu. U slučaju da tvrtka odlazi u likvidaciju, novim ZOR-om, tvrtki je dopušteno otpustiti trudnicu. Radnici koji ne zadovolje na probnom roku moći će dobiti redovni otkaz.

Gotovo jedina stavka Zakona koja ide u prilog radnicima je pravo na štrajk već nakon prvog dana kašnjenja plaće i mogućnost sudskog potraživanja materijalnih prava u roku od pet godina.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message