Obavijesti

News

Komentari 237

Od danas novi Zakon o radu: više pogodnosti poslodavcima

Od danas novi Zakon o radu: više pogodnosti poslodavcima
1

Novim Zakonom o radu poslodavci više nisu dužni otplaćivati otpremnine u nekim slučajevima, a ugovori na određeno će se moći napraviti na bilo koji period

VIDEO

Primjena novog Zakona o radu počinje danas iako su mu se oporba, sindikati i poslodavci protivili. Novi Zakon donosi mogućnost produljivanja broja radnih sati jer se uvodi mogućnost dopunskog rada jednokratnim povremenim poslovima do 8 sati tjedno i 180 sati godišnje radnicima u punom radnom vremenu. 

Naknadno je predloženo da se ta ograničenja ne odnose na slučajeve kada se nejednaki raspored sati ugovorom ugovara kao ukupan fond, odnosno "banka" sati. Radnici koji rade u tvrtkama čiji poslodavci posjeduju više poduzeća moći će biti preseljeni u druge tvrtke u vlasništvu poslodavca na rok od šest mjeseci.

Agencijski radnici će i dalje moći biti ustupljeni na rad tvrtkama na rok do tri godine, a u njima će imati ista prava kao i ostali radnici osim prava na božićnice i regrese. Radnicima zaposlenima u agencijama na određeno vrijeme biti će isplaćeni samo doprinosi na minimalnu plaću u periodima u kojima nisu iznajmljeni. Neangažiranim agencijskim radnicima koji su zaposleni na neodređeno vrijeme, agencije će morati isplaćivati prosječnu tromjesečnu plaću, prenosi Večernji list.

Ugovore na određeno poslodavac će s radnikom moći sklopiti na razdoblje koje želi, a za to će morati imati obrazloženje. Radnici će pravo na otpremninu imati samo ako poslodavac ugovor na određeno raskine prije isteka roka na koji je zaključen. Poslodavac ne mora raditi plan zbrinjavanja radnika, a radni odnos će prestati šest mjeseci od odluke o otkazu. U slučaju da tvrtka odlazi u likvidaciju, novim ZOR-om, tvrtki je dopušteno otpustiti trudnicu. Radnici koji ne zadovolje na probnom roku moći će dobiti redovni otkaz.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Gotovo jedina stavka Zakona koja ide u prilog radnicima je pravo na štrajk već nakon prvog dana kašnjenja plaće i mogućnost sudskog potraživanja materijalnih prava u roku od pet godina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 237
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a