Od danas: Počinje novi način kontrole migranata na granici | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 49

Od danas: Počinje novi način kontrole migranata na granici

Od danas: Počinje novi način kontrole migranata na granici
7

Profilacija podrazumijeva kontrolu i intervju s migrantima kako bi se utvrdilo da li dolaze iz ratom pogođenog područja. Nova profilacija stupa na snagu u četvrtak

VIDEO

Čelnici policija Hrvatske, Austrije, Slovenije, Srbije i Makedonije dogovorili u četvrtak na sastanku u Zagrebu da će od danas raditi zajedničku profilaciju i registraciju izbjeglica na makedonsko-grčkoj granici. 

Profilacija podrazumijeva kontrolu i intervju s migrantima kako bi se utvrdilo da li dolaze iz ratom pogođenog područja. Nova profilacija stupa na snagu u četvrtak.

POGLEDAJTE VIDEO: Dogovor ravnatelja policije Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije o daljnjoj kontroli izbjegličke rute

Pokretanje videa...

01:42

Dogovorili su također da će se organizirano prevoziti izbjeglice od Gevgelije na makedonskoj granici do Austrije, i to svaka zemlja na ruti u svom aranžmanu.

Prema zajedničkom zaključku koje su potpisale sve zemlje sudionice sastanka, svaka zemlja će raditi zasebne kontrole izbjeglice, a tražit će da se u taj dogovor uključe i Bugarska i Albanija jer bi u slučaju čvrstog zatvaranja grčko-makedonske granice moglo doći do pritiska na te zemlje. 

Dominić: Nisu dogovorene kvote

Ravnatelj hrvatske policije Vlado Dominić rekao je da na sastanku nisu dogovorene kvote koliko će koja zemlja puštati izbjeglica. Kazao je i da prihvatni centar u Slavonskom Brodu ostaje.

Što se tiče izbjeglica koje su vratili Slovenci, oni će iz Hrvatske biti vraćeni u Srbiju i Makedoniju.

Prosvjed uoči potpisivanja izjave

Prije potpisivanja zajedničke izjave šefova policije u novom načinu profilacije izbjeglica ispred hotela Internacional u Zagrebu prosvjedovalo je desetak ljudi iz Inicijative za podršku izbjeglicama "Dobro došli".

- Neodržive politike usmjeravanja izbjeglica samo u Austriju i Njemačku sada stvaraju kontra-efekte te je zbog toga krajnje vrijeme da se sve zemlje uključe u rješavanje ove humanitarne krize i pruže podršku ljudima koji traže zaštitu. Austrija, Slovenija i Hrvatska, kao članice EU, trebaju se založiti za solidaran prihvat izbjeglica i pružanje privremene zaštite svima koji u masovnom broju dolaze iz ratom pogođenih zemalja (poput Sirije, Iraka i Afganistana), dok svima ostalima, koji zaštitu traže iz drugih razloga utemeljenih Ženveskom konvencijom, treba biti omogućen pristup procesu međunarodne zaštite - smatraju u inicijativi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 49

VIDEO

Ovo je lice ubojice koji je ubio majku i još petero u Daruvaru: Primio je vojno odlikovanje
UMIROVLJENI VOJNI POLICAJAC

Ovo je lice ubojice koji je ubio majku i još petero u Daruvaru: Primio je vojno odlikovanje

Mogu vam potvrditi da je u našu bolnicu zaprimljeno sedam pacijenata, rekla nam je ravnateljica pakračke bolnice. Dodala je kako je pet osoba sa teškim tjelesnim ozljedama