Obavijesti

News

Komentari 174

Od idućeg tjedna neplaćeni dani štrajka: 'Pozivam ih da se vrate na posao da sustav funkcionira'

Od idućeg tjedna neplaćeni dani štrajka: 'Pozivam ih da se vrate na posao da sustav funkcionira'

Vlada predlaže odluku o umanjenju plaće za vrijeme sudjelovanja u štrajku. Uplaćivat će im se obvezni doprinosi, a plaća će se smanjiti počevši od 17. srpnja, istaknuo je ministar Malenica

VIDEO

Iako nije bila na dnevnom redu, Vlada je točku o umanjenju plaće pravosudnim djelatnicima u štrajku uvrstila tik prije sjednice. Premijer Andrej Plenković naložio je ministru Ivanu Malenicu da najprije malo podsjeti na kontekst i što je Vlada napravila vezano za povećanje plaća svih službenika u javnim i državnim službama. A to se odnosi na privremeni dodatak, koji će postati trajan od iduće godine kada se usvoji Zakon o plaćama i dvije uredbe, u iznosu 100, 80 i 60 eura, ovisno o koeficijentima. 

- A to se odnosi i na sindikat lokalnih i državnih namještenika i službenika, koji nije reprezentativan. Djelatnicima u pravosuđu u srpnju je isplaćena puna plaća s uvećanim dodatkom odlukom Vlade, čime je prosječna plaća u pravosuđu povećana za oko 15 posto. U protekle četiri godine su djelatnicima u pravosuđu porasle u četiri intervala. Vlada se obvezala na daljnje povećanje plaća, koja bi od iduće godine novom Uredbom za zapisničare trebala iznositi oko 1000 eura neto. Od 7200 službenika u pravosudnim tijelima, 6300 dobilo je dodatak od 100 eura ovaj mjesec. Za pojedine kategorije, jednim potezom Vlade, plaća je porasla za 20 posto. Zapisničarima je u srpnju plaća povećana za 13 posto i iznosi sada oko 840 eura, a dodatno je u srpnju isplaćen i regres od 300 eura unatoč tome što su u štrajku i ne obavljaju sve poslove - rekao je Malenica. 

Niti jedan djelatnik, dodao je, ne prima plaću s ovim dodatkom ispod 660 eura.

'Štrajkamo 6. tjedan, a nitko ne reagira. Očekivali smo napokon konkretnu ponudu od ministra'
'Štrajkamo 6. tjedan, a nitko ne reagira. Očekivali smo napokon konkretnu ponudu od ministra'

Politika Vlade je, naglasio je, kontinuirani rast plaća svim državnim i javnim službenicima.

- Službenici u pravosuđu nisu izostavljeni iz tog procesa niti će biti u daljnjem povećanju kroz novi Zakon i uredbe. Obzirom da u zahtjevu stoji ultimatum da se samo navedenoj kategoriji plaće moraju povećati odmah i da nisu spremni na dijalog o okončanju štrajka, Vlada predlaže odluku o umanjenju plaće i dodatka na plaću za vrijeme sudjelovanja u štrajku. Uplaćivat će im se obvezni doprinosi, a plaća i dodatci će se smanjiti razmjerno razdoblju sudjelovanja u štrajku počevši od 17. srpnja - rekao je. 

I poreznim izmjenama od 1. siječnja iduće godine će Vlada dodatno omogućiti povećanje plaće baš svim službenicima i namještenicima, naglasio je još premijer.

- Apeliramo da se ljudi vrate na posao i da sustav može funkcionirati - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 174
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...
Snimili Rafale iznad Vukovara: 'Vidjeti ih iznad Vodotornja i bolnice je posebno i prekrasno'
AVIONI OBIŠLI HRVATSKU

Snimili Rafale iznad Vukovara: 'Vidjeti ih iznad Vodotornja i bolnice je posebno i prekrasno'

VUKOVAR - Bilo ih je prekrasno vidjeti u Vukovaru. Letjeli su prvo iznad vojarne, zatim iznad Vodotornja i bolnice. Baš prekrasan prizor. Nisu ni upola glasni kao primjerice Mig-ovi koji su u iznad Vukovara letjeli na Dan branitelja. Ovdje su prošli samo jednom i nastavili su dalje prema ostalim dijelovima Slavonije - javlja nam čitatelj Domagoj Astaloš iz Vukovara. Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak borbeni avioni Rafale preletjeti su područje Hrvatske, a snimke prelijetanja su nam poslali i čitatelji iz Bjelovara i Belog Manastira.