Obavijesti

News

Komentari 1

Od jedne prodane košulje 15 posto novca ode na marketing, a krojačima tek 1,8 posto...

Od jedne prodane košulje 15 posto novca ode na marketing, a krojačima tek 1,8 posto...
2

U Saboru predstavljeno istraživanje "Tekstilna industrija Osijeka: poboljšanjem uvjeta rada ka održivoj domaćoj tekstilnoj industriji". Odjevna industrija u Hrvatskoj svela se na dašanjih 11.315 radnika

VIDEO

Organizacije Fantastično dobra institucija - Fade In i Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) klubovima zastupnika u Hrvatskom saboru predstavile su rezultate istraživanja "Tekstilna industrija Osijeka: poboljšanjem uvjeta rada ka održivoj domaćoj tekstilnoj industriji”, provedeno tijekom prošle, i ove godine u suradnji s tekstilnim radnicama, obrtnicama i drugim tekstilnim stručnjakinjama u Osijeku. Projekt je financiran sredstvima Fonda za aktivno građanstvo. 
Kako je istraživanje pokazalo, u cijeni jedne košulje ugrađeno je tek 1,8 posto udjela rada osobe koja je košulju sašila, a do 15 posto te cijene odvaja se za reklamu i marketing.

- Odjevna industrija u Hrvatskoj svedena je na 11.315 radnika (89 posto su žene) koji godišnje zarađuju manje od službenog praga siromaštva. U odjevnoj i tekstilnoj proizvodnji prisutan je paradoks istovremenog manjka radne snage i stagnacije kvalitete, ili čak snižavanja kvalitete uvjeta rada, stoji u priopćenju o provedenom istraživanju. 

Danas u tekstilnoj industriji radi nešto više od 12.000 radnica i radnika, od čega oko 75% njih u proizvodnji odjeće, a ostali u proizvodnji tekstila, navodi se. Tekstilnih radnica i radnika nedostaje i u sektoru obrtnišva - odlaskom u mirovinu, gase se obrti, a novi se ne otvaraju. Mladi se ne žele asocirati uz “krojače”, “šivače”, “pomoćne krojače”, “obućare”, smatraju industriju neprivlačnom. 

- Najavljena reforma i modernizacija strukovnog obrazovanja podrazumjeva i poduku iz sindikalnog udruživanja u silabuse. Samo jačanjem svjesnosti i osobnih kapaciteta radnica i radnika, osnažujemo njihovu pregovaračku poziciju prema poslodavcima. U taj proces važno je uključiti i strane radnike kako bi, uz domaće radništvo, konsolidlirarno nastupali prema poslodavcima i ne pristajali na niske plaće i loše uvjete, navodi se u istraživanju. Novi model strukovnog obrazovanja je spreman za implementaciju, pri čemu poseban naglasak stavlja na nove tehnologije, digitalizaciju i održive principe proizvodnje, ali trenutno izostaje volja donositelja odluka za njegovu provedbu, zaključuju organizacije koje su provele istraživanje. 
- Socijalni kapital odlazi s radnicama i radnicima koji migriraju u inozemstvo ili u mirovinu, a nove generacije ostaju prepuštene zakonu profita i tržišta. Postojeći socijalni kapital će nestati, a propuštamo priliku za razvoj generacija koje će vratiti dostojanstvo radu u tekstilu - prema novim znanjima, kružnoj ekonomiji, novim poslovnim strukturama i održivom razvoju, navodi se u priopćenju o istraživanju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina