Obavijesti

News

Komentari 104

Od jučer prikupljeno preko 2700 potpisa protiv novog zakona kojim se oduzimaju vozačke

Od jučer prikupljeno preko 2700 potpisa protiv novog zakona kojim se oduzimaju vozačke

U Saboru se raspravlja o novom zakonu o sigurnosti prometa na cestama, koji od liječnika traži da prijave postojeće, ili promijenjeno stanje pacijenta na temelju čega mu može biti oduzeta vozačka. Pacijenti se digli na noge

VIDEO

Dosad je više od 2700 građana potpislao peticiju koju je Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata pokrenula zbog novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama. O njemu se danas raspravlja u Saboru, a liječnicima obiteljske medicine nameće obavezu da MUP obavijeste o postojećem ili promijenjenom stanju pacijenta, zbog kojeg mu se može oduzeti vozačka dozvola. Time se, kažu u udruzi, nalaže liječniku da prekrši pravo na povjerljivost te pravo na privatnost iz Zakona o zaštiti prava
pacijenata. Najveću brigu predstavlja ustupanje medicinskog kartona, odnosno podataka pacijenata o liječenju, dodaju. Zašto bi pacijent trebao dati privolu ako se ti podaci dijele s trećim osobama, zaključuju u udruzi.

- Od jučer navečer do jutros imamo više od 2700 potpisa, i isto toliko poruka na Facebooku. Ovaj put su i liječnici i pacijenti odlučili reći - dosta. Nećemo dozvoliti da se upotrebavljaju, i dijele osobni podaci bez privole pacijenta. To ne postoji kao praksa niti u jednoj članici EU. Vrijeme je da kažemo dosta i izmišljanju te uvođenju pravilnika i zakona koji nemaju nikakvu svrhu - ne pomažu  liječnicima niti štite pacijente, komentira odaziv na peticiju Jasna Karačić, predsjednica udruge čije je sjedište u Splitu. Ovakva izmjena zakona će, zaključuje, prouzročiti puno veću štetu nego donijeti korist. 

Na pitanje što očekuju od peticije, odnosno što dalje kao prikupe željenih 5000 potpisa, Karačić odgovara kako se u udruzi nadaju  da će potpisi i argumenti na vrijeme biti viđeni, jer će poslije, kad nastane šteta, biti prekasno. 

Predložene izmjene također narušavaju odnos između obiteljskih liječnika i pacijenta, te se potiče i agresivnost pacijenata prema liječnicima ako im se oduzme dozvola, boje se u udruzi. Objašnjenja ovakvog zakona nisu im jasna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Pacijentu, primjerice, može biti propisan lijek koji u svojim uputstvima ima naznaku da se ne preporuča u slučaju upravljanja vozilom te je obaveza pacijenta da se toga drži. Isto kao što je i obaveza da ne vozi pod utjecajem alkohola. Nije posao liječnika biti odgovoran za osobno ponašanje pacijenta. Pacijent može u bilo kojem trenutku otići kod privatnika po recept i ostati nevidljiv sustavu, da bi upravljao vozilom. Velik broj osoba može lijekove uzimati i od drugih, kojima su oni stvarno propisani, upozoravaju iz udruge. Za pitanje sposobnosti za rad i vožnju je nadležna medicina rada, koja se bavi ovim specifičnim područjem, zaključuju.

Zadovoljni nisu niti liječnici. Primjenom ovog zakona postali bi, kažu, izloženi prekršajnom postupku ako ne postupe po zakonu, dok bi provođenjem zakona kršili institut liječničke tajne te nepovratno narušili povjerljiv odnos liječnika i pacijenta, čime bi ujedno bili izloženi i povećanoj stopi verbalnog ili fizičkog nasilja nezadovoljnih pacijenata, izneseno je u raspravi o zakonu. Ovakvim zakonskim rješenjem stvara se pravna nesigurnost u kojoj svaki liječnik može prekršajno odgovarati za odluku o svom pacijentu, a ujedno se otvara i mogućnost osiguravajućim društvima da tuže liječnike i od njih traže nadoknadu štete, rečeno je. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a