Obavijesti

News

Komentari 20

Od nas siromašniji tek Bugari i Rumunji, ali - i oni nas stižu...

Od nas siromašniji  tek Bugari i Rumunji, ali - i oni nas stižu...
1

Standardni pokazatelj je BDP koji je u kod nas duplo manji od prosjeka EU. Tako je prosječni Hrvat u godini privrijedio 10.300 €, a prosječni stanovnik EU 25.600 €

VIDEO

Napravili smo golem posao i Hrvatska je danas prosječna članica EU, kazala je nedavno ministrica europskih i vanjskih poslova Vesna Pusić. No drugi dio njezine konstatacije u stvarnosti - ne stoji. Hrvatska je u većini aspekata daleko ispod prosjeka EU. Standardni pokazatelj je bruto društveni proizvod koji je u Hrvatskoj više nego duplo manji od prosjeka EU. Tako je prosječni Hrvat u godini dana privrijedio 10.300 eura, dok je prosječni stanovnik prostora EU zaradio 25.600 eura. Najvitalniji pokazatelj, nezaposlenost, u Hrvatskoj iznosi 20,9 posto, dok je u EU 11 posto. 

Kod nas je i broj siromašnih za trećinu veći od prosjeka EU. 

Za litru benzina radimo 20 minuta, prosječni Europljanin tek devet

Za stan od 60 kvadratnih metara prosječan Hrvat morao bi raditi 135 mjeseci, odnosno, da cijelu zarađenu plaću odvaja samo za stan, prosječnom Hrvatu trebalo bi točno 11 godina i dva mjeseca da ga u cijelosti isplati. Prosječan stanovnik EU za isti bi stan morao raditi samo pet godina i jedan mjesec.

I malo banalnija usporedba - za litru benzina Hrvat u prosjeku mora odraditi 20 minuta, a stanovnik EU tek devet minuta. Za litru mlijeka Hrvat radi 12, a građanin EU samo pet minuta.

Ipak nismo najsiromašniji

No, da ne potonemo u totalnu depresiju, ima i siromašnijih od nas. To su Rumunjska i Bugarska, no one su u posljednje četiri godine ostvarile rast BDP-a po stanovniku za dva odnosno tri posto, dok je naš BDP od 2009. pao za jedan posto. Još 2011. godine po BDP-u bili smo ispred Latvije koja nas je lani prestigla. 

Kako će nam biti i hoće li se opće ekonomsko stanje popraviti nakon 1. srpnja, ostaje za vidjeti. Ipak, bitno je znati da teret nije isključivo na ''svima ostalima'' već na nama samima.  Naše će ponašanje, trud i odlučnost odrediti smjer u kojem želimo ići - ako nam je stalo da nas u ovoj i sljedećoj godini ne prestignu i Rumunjska i Bugarska. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava