Obavijesti

News

Komentari 116

Od PDV-a na gorivo će država na dan uzeti 1,5 mil. kuna više

Val poskupljenja: Od četvrtka će 
gorivo poskupjeti zbog više stope PDV-a, 
a idući tjedan zbog skuplje svjetske nafte. Zbog višeg PDV-a već poskupljuju komunalije

VIDEO

Porez na dodanu vrijednost od četvrtka više neće biti 23 nego 25 posto, zbog čega će nas već u četvrtak čekati nove cijene goriva. Iz Ministarstva gospodarstva doznajemo da će zbog toga gorivo poskupjeti od 10 do 18 lipa po litri. 
No cijene i dalje ne smiju biti više od najviše maloprodajne cijene goriva koju je Ministarstvo gospodarstva odredilo prije osam dana. To znači da najprodavaniji eurosuper 95 ne smije biti skuplji od 10,46 kuna po litri, a eurodizel ne smije biti skuplji od 9,94 kune. No i poskupljenje zbog PDV-a vjerojatno će biti kratka daha.

Već idućeg utorka Ministarstvo gospodarstva odredit će nove najviše maloprodajne cijene goriva, a s obzirom na to da nafta na svjetskim tržištima poskupljuje zbog političkih nemira oko Perzijskog zaljeva, gorivo će vjerojatno poskupjeti i u nas.

Zato ne treba iznenaditi ako idućeg utorka gorivo bude skuplje i za više od 50 lipa nego danas. Stručnjak za naftu Igor Dekanić ne želi prognozirati gdje je granica cijeni nafte, no Vlada je već rekla da u cijenu goriva neće intervenirati sve dok benzin ne dosegne 12 kn po litri. A za to ima i razloga.

Dekanić kaže da ne želi ulaziti u državne financije, no napominje da gotovo 50 posto od cijene benzina ode u državni proračun kroz trošarine i PDV. Tako će samo na višem PDV-u država na dan ubrati gotovo 1,5 mil. kuna više nego dosad. Ako se uzme da je država 2010. zaradila više od šest milijardi kuna samo na PDV-u od naftnih derivata, ispada da na višem porezu ove godine može dobiti oko 540 milijuna kuna više ako cijene ostanu ovakve kakve jesu. A trebale bi rasti. I naravno da je to razlog zbog kojeg država neće tako lako intervenirati u cijenu benzina. Mala utjeha građanima može biti to što zbog benzina u većina pekarnica neće poskupjeti kruh. Zasad.

- Neće biti poskupljenja sve dok za naše proizvode bude vrijedila nulta stopa PDV-a - rekla je direktorica udruge mlinara i pekara Žitozajednice Nada Barišić.

A ova grupacija drži više od pola tržišta. No zbog višeg PDV-a već poskupljuju komunalije. U Zagrebu se u utorak raspravljalo o tome hoće li poskupjeti voda, plin i prijevoz. Odlučeno je kako će se zbog PDV-a “korigirati” cijene plina i vode. 

Gradonačelnik Bandić odobrio je poskupljenje ZET-a tako da će studenti ubuduće za mjesečnu kartu plaćati 120 kuna, dok će cijena radničkog pokaza iznositi 360 kuna. Cijena jednokratne karte bit će 12 kuna na kiosku, a 15 u vozilu.

- No mnogi su trgovci preduhitrili PDV i već su podignuli cijene kao reakciju na najavu višeg PDV-a. Sad se tobože hvale da neće poskupiti u svojim trgovinama, a njihovi dobavljači istodobno govore da hoće - komentira sindikalist Krešimir Sever.

On ne sumnja da nam slijedi val poskupljenja roba široke potrošnje i komunalija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...