Obavijesti

News

Komentari 7

Od početka godine u Zagrebu je bilo 10 eksplozija bankomata

Od početka godine u Zagrebu je bilo 10 eksplozija bankomata

U policiji kažu da su razriješili tri eksplozije bankomate iz ove godine. Navode da su 12. siječnja uhitili 29-godišnjaka koji je, zajedno s 35-godišnjakom, noć ranije provalio u bankomat na Trgu Ane Rukavine

VIDEO

Na Brezovičkoj cesti u noći na petak još jedan bankomat je "dignut u zrak", a u zagrebačkoj policiji kažu da su tijekom ove godine zabilježili čak 10 provala u bankomate izazivanjem eksplozije od kojih je u tri slučajeva ukraden novac, dok je u 2021. godini na području Policijske uprave zagrebačke zabilježeno 29 provala u bankomate.

Tijekom cijele prošle godine na području Policijske uprave zagrebačke zabilježeno je 29 takvih provala u bankomate, od kojih je njih 20 ostalo u pokušaju.

Raznesen bankomat u Zagrebu
Raznesen bankomat u Zagrebu

U policiji kažu da su razriješili tri eksplozije bankomate iz ove godine.

Navode da su 12. siječnja uhitili 29-godišnjaka koji je, zajedno s 35-godišnjakom, noć ranije provalio u bankomat na Trgu Ane Rukavine. Dvojac se sumnjiči da je, uz pomoć prethodno pripremljenim bocama s plinom, montiranim gumenim crijevima i električnim kabelom izazvao eksploziju na bankomatu u sklopu trgovine u naselju Trnsko, nakon čega su otuđili kazetu s novcem, počinivši ukupnu štetu u iznosu od 600.000 kuna.

Eksplozija u zoru: U Sesvetama raznijeli bankomat na pumpi!
Eksplozija u zoru: U Sesvetama raznijeli bankomat na pumpi!

Mlađi osumnjičenik pritom je uhićen 15 minuta nakon provale, dok je 35-godišnjak pronađen naknadno.

U suradnji s kolegama iz sisačko-moslavačke županije zagrebački policajci nakon višemjesečnog istraživanja uhićena su četvorica u dobi od 23, 25, 28 i 30 godina koje sumnjiče da su u četiri navrata od kraja 2020. do siječnja 2021. eksplozivom pokušali obiti bankomate u sklopu zgrade Općine Vrbovec, dječjeg vrtića u Jalševcu, trgovine u Voloderu te bankomat u Velikoj Ludini. Pritom su izazvali požara društvenog doma i oštetili poslovnicu Hrvatske pošte.

U Dubravi raznijeli bankomat
U Dubravi raznijeli bankomat

U suradnji s primorsko-goranskom PU zagrebački policajci su početkom prosinca prošle godine dovršili i istraživanje nazvano ''Frankopan'' kojom je razotkrivena šesteročlana skupina pljačkaša koja je korištenjem vojnog eksploziva provaljivala u bankomate ukravši 1,8 milijuna kuna. Od početka 2021. do prosinca te godine osam puta su provalili u bankomate Erste, Zagrebačke, Raiffeisen i Hrvatske poštanske banke upotrebom vojnog eksploziva koji je nedostupan u javnoj nabavi.

Provaljivali su tako da bi u utor za novac posebnim alatom, koji se u žargonu naziva ''lopata'' umetnuli eksploziv, nakon čega bi izazivali eksploziju kojom bi otvorili bankomat i otuđili kazete s novcem. Na taj su način počinili materijalnu štetu ''tešku'' najmanje 2,65 milijuna kuna, što uključuje i 1,8 milijuna ukradenih kuna.

Pali bankomat banditi: Uhitili četvorku, mjesecima podmetali eksplozive, izazvali veliki požar
Pali bankomat banditi: Uhitili četvorku, mjesecima podmetali eksplozive, izazvali veliki požar

Zagrebačka policija je 11. svibnja 2021. uhitila i 46-godišnjaka osumnjičenog da je dan ranije, zajedno s dvojicom pomagača, pokušao provaliti u bankomat u Hatzeovoj ulici, također izazivanjem eksplozije.

U policiji ističu da u svojem redovitom postupanju prikupljaju operativna saznanja o osobama koja se dovode u vezu s počinjenjem kaznenih djela koje se progone po službenoj dužnosti pa tako i vezano za ovu vrstu nedjela.

'Vidio sam razbojnike koji su raznijeli bankomat. Jedan od njih mi je signalizirao da šutim'
'Vidio sam razbojnike koji su raznijeli bankomat. Jedan od njih mi je signalizirao da šutim'

''Nakon prikupljanja takvih saznanja, u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom, provodi se kriminalističko istraživanje, a sam način i taktika provođenja kriminalističkog istraživanja te načini prikupljanja podataka o kaznenim djelima su različiti te ovise o specifičnosti pojedinih slučajeva'', zaključuje zagrebačka policija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature