Obavijesti

News

Komentari 9

Od potresa na Baniji 67 provala u kuće s crvenom naljepnicom, lopovi uglavnom imaju isti cilj

Od potresa na Baniji 67 provala u kuće s crvenom naljepnicom, lopovi uglavnom imaju isti cilj

Naljepnica ne smeta provalnicima koji kradu sve što se da ukrasti iz objekata s crvenom naljepnicom, koja tumači da je nosivi sustav zgrade pretrpio teška oštećenja pa postoji mogućnost da se uruši

VIDEO

Od razornog potresa koji je pogodio Banovinu krajem 2020. zabilježeno je čak 67 provalnih krađa iz kuća i zgrada koje su neuporabljive i prijeti im urušavanje pa policija poziva građane da im pomogne u otkrivanju kradljivaca.

Iako je potres, koji im je uništio domove, bio trauma za njihove vlasnike koji i dalje u teškim uvjetima žive u kontejnerima i drugom smještaju, dodatnu im čine lopovi koji u brojnim provalama iz njihovih praznih objekata uglavnom kradu radijatore i druge elemente za centralno grijanje te pokućstvo.

Iz sisačko-moslavačke policije Hini su priopćili kako vode stalnu borbu u razotkrivanju kradljivaca koji su, prema evidenciji, nakon potresa do ovog četvrtka provalili u ukupno 67 neuporabljivih stambenih i poslovnih objekata, od kojih je 18 završilo u pokušaju.

Najviše je provalnih krađa u objekte sa crvenom naljepnicom zabilježeno u većim mjestima na području Petrinje, Gline i Siska.

U policiji ističu kako maksimalnu pozornost daju prevenciji provalnih, odnosno teških krađa u kuće, stanove i ostale objekte koji 'zjape' praznima jer ih vlasnici, uslijed oštećenja, ne mogu koristiti.

Sve više dojava o sumnjivcima koji se kreću oko oštećenih objekata

Naglašavaju da kroz svakodnevni rad te u kontaktima s građanima u posljednje vrijeme bilježe sve veći broj dojava o nepoznatim osobama koje su primijećene kako se kreću oko takvih objekata.

To, napominju u policiji, pridonosi bržem otkrivanju provalnika i lopova, a u pojedinim slučajevima i njihovom uhićenju na mjestu zločina.

Stoga građane pozivaju ih da im pravovremeno dojavljuju sve situacije oko kretanja i zadržavanja nepoznatih i sumnjivih osoba oko objekata oštećenih potresom.

Samo na takav način, tvrde, policija može biti djelotvornija u svom radu te spriječiti počinjenje kaznenih djela imovinskog karaktera na štetu građana čija je imovina oštećena ili uništena potresom.

Razoran potres od 6,2 prema Richteru, s epicentrom sedam kilometara sjeverozapadno od Petrinje, pogodio je Banovinu oko podneva 29. prosinca 2020.

Od posljedica potresa poginulo je sedmero ljudi, od kojih petero u Majskim Poljanama te ostali u Žažini i Petrinji, a od zadobivenih teških ozljeda nekoliko mjeseci nakon potresa umrla je još jedna osoba.

Uz značajnu materijalnu štetu u Petrinji, Sisku i Glini te okolnim mjestima, oštećenja su pretrpjeli i brojni stambeni te gospodarski objekti diljem Sisačko-moslavačke, kao i Zagrebačke i Karlovačke županije.

Provalnici kradu sve što se iz praznih objekata da ukrasti

Osim nezadovoljstva dinamikom obnove, zbog čega se i nakon više od dvije godine od potresa ne mogu vratiti u svoje domove, stanovnici pogođenog područja izloženi su i brojnim provalama u svoje domove koji su prazni zbog opasnosti od dodatnog urušavanja.

No, to ne smeta provalnicima koji kradu sve što se da ukrasti iz objekata s crvenom naljepnicom, koja tumači da je nosivi sustav zgrade pretrpio teška oštećenja pa postoji mogućnost da se uruše njezini nosivi i nenosivi elementi.

Stoga se preporučuje da se u takav objekt ne ulazi niti u njemu boravi.

Sisačko-moslavačka policija često javlja o provalama u stanove sa crvenim naljepnicama iz kojih se kradu razni kućanski aparati, radijatori, klima uređaji, kućna rasvjeta i drugo pokućstvo.

Na meti provalnika su i bolnice, škole, crkve te često i potresom pogođeni ugostiteljski objekti iz ih kojih lopovi kradu inventar.

Iako policija uglavnom javlja o "nepoznatim počiniteljima", sve je više slučajeva, poput onog od ovoga utorka, kada je dvoje provalnika otkriveno nakon što su iz sisačke kuće sa crvenom naljepnicom ukrali radijatore i druge elemente za centralno grijanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.