Obavijesti

News

Komentari 58

Od sinkopa do ličkog rukovanja, Mamića i nesretnog Kristiana...

Od sinkopa do ličkog rukovanja, Mamića i nesretnog Kristiana...
1

U drugoj polovici 1990-ih pravosudni sustav izgubio je neovisnost i učinkovitost te je nastupila i oskudica osoblja. Osnovni problem je neučinkovitost i vrijeme rješavanja predmeta

VIDEO

Hrvatska ima 43,2 suca na 100.000 stanovnika, a u Irskoj ih je, primjerice, 3,3. Vlada RH za sudstvo troši oko 53 eura po glavi stanovnika, a Slovenija troši 96. Prema izvješću predsjednika Vrhovnog suda, smanjuje se broj neriješenih predmeta na sudovima, ali godišnje stiže čak 1,250 milijuna novih.

1. SLUČAJ 'SINKOPA'

Tomo Horvatinčić je 2015. uvjetno osuđen na 20 mjeseci zatvora. Presudu je ukinuo viši sud jer su, kao valjani razlog, prihvatili da boluje od sinkope.

2. ZA MILIJUNE GULIO KRUMPIRE 

Bivši ministar poljoprivrede Petar Čobanković pomogao je Ivi Sanaderu u izvlačenju 30 milijuna kuna u aferi Planinska. Nagodio se. Kazna? Gulio je krumpire u pučkoj kuhinji godinu dana.

3. NE MOŽE MU NITKO NIŠTA 

Zdravka Mamića osudili su na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenje novca iz Dinama. Dan prije presude pobjegao je u BiH. Hrvatsko pravosuđe ne može mu ništa.

Svečani prijem delegacije Dinama u općini Žepće

4. BOLESTAN IZA REŠETAKA 

Kristian Vukasović, optužen za piromaniju, bio je mladić koji je trebao biti pod 24-satnim stručnim nadzorom. Umjesto na liječenje, poslali su ga u zatvor. Umro je pod nerazjašnjenim okolnostima.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:42

5. LIČKO RUKOVANJE

Jozo Mraović bio je optužen da je silovao američku košarkašicu. Sudac Branko Milanović Mraovićevo guranje prsta u anus Amerikanke usporedio je s rukovanjem.

6. MOMAK IZ PRIHVATLJIVE OBITELJI 

Maloljetni Ivan Primorac 2002. godine BMW-om je usmrtio dvije djevojke. Prvotno je bio osuđen na dvije i pol godine zatvora, zatim su mu smanjili kaznu jer je “iz društveno prihvatljive obitelji”.

7. MONSTRUM BEZ NADZORA 

Srđana Mlađana, osuđenog zbog dvostrukog ubojstva, puštali su doma za vikend. Na jednom takvom dopustu 2002. ubio je policajca Milenka Vranjkovića Kinga.

8. ODREZALI MU NOGU, SLUČAJ PROPAO 

Miroslav Maškarin 2006. godine otišao je na rutinsku operaciju slijepog crijeva. Ostao je bez noge. Tužio je državu. Slučaj je otišao u zastaru.

9. SEDAM GODINA NERADA 

Suci Općinskog suda u Zagrebu sedam godina nisu zakazali ročište u slučaju u kojem su roditelji Nike Deković tužili državu jer su institucije ubojici njihove kćeri dali dozvolu za oružje iako je bio psihički neuravnotežen.

10. KAZNA ZA RAKIJU 

Baka (86) iz Like početkom ove godine dobila je kaznu od 1500 kuna jer je pekla rakiju u svom dvorištu. Živi od 1400 kuna mirovine i pomoći, a rakiju ni ne pije.

11. SUDILI MRTVOM TOVARU 

Općinski sud u Zagrebu sudio je magarcu Đinu osam godina i oslobodio ga krivnje. Kopitar je 2002. ugrizao curicu (8), ali nije dočekao presudu, uginuo je.

 12. KAZNILI JU ZBOG SALATE 

Baku (75) iz Istre 2009. kaznili su s 18.500 kuna jer je prodavala salatu, a nisu je htjeli ni ispitati. Baka je preživljavala zarađujući 50 kuna na dan.

13. KAZNA ZBOG PRODAJE SIRA 

Baka Milka (79) iz Grabovaca je 2007. godine morala odležati četiri dana u zatvoru jer je bez dozvole prodavala sir uz cestu.

14. SLUČAJ DARUVARAC

Darko Kovačević prebio je 2018. djevojku u Zadru. Iako je djevojka bila na nekoliko operacija zbog ozljeda, DORH je procijenio da Kovačević nije imao namjeru ubiti je. Pravosudnim smicalicama izbjegavao je odlazak na odsluženje kazne.

Zadar: Daruvarac za brutalno premlaćivanje djevojke dobio pet godina zatvora

15. ZA SMRT 2,5 GODINA 

Poduzetnik Dejan Mačešić pijan je prošao 2012. kroz crveno i usmrtio Sinišu Smiljanića (23). Minimalna kazna za to djelo je tri godine. Njega su osudili na dvije i pol.

16. PSI LAJU, KARAVANE... 

Općinski sud u Puli 2015. je psu Medi odredio privremenu mjeru “kućnog pritvora”. Razlog: previše je lajao. Ako bi pas samo jednom zalajao, vlasnici, rekao je sud, moraju platiti 20.000 kuna kazne.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:24

17. KORNATSKA TRAGEDIJA BEZ ODGOVORA 

U požaru na Kornatima 2007. poginulo je 12 vatrogasaca. Unatoč suđenjima, još nitko nije odgovarao.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

02:33

18. DESETLJEĆE BORBE ZA PRAVDU 

Nakon deset godina suđenja, tek ove godine zaključena je sudska nagodba države s jedinim preživjelim vatrogascem iz kornatske tragedije Franom Lučićem. Dobio je 5.5 milijuna kuna uz mjesečnu rentu od 6.000 kuna.

19. SLUČAJ ANE MAGAŠ 

Ana Magaš osuđena je na tri i pol godine zatvora zbog ubojstva supruga Lucijana. Suci su smatrali da je suprugova uvreda: “Kurvo, di si bila?” bila “umjerena reakcija na to jer je ona izašla u provod bez njegova znanja”. To su joj uzeli kao otegotnu okolnost.

20. ALERGIČAN NA RAČUNALO

Sudac Mladen Grantverger s Općinskog suda u Zagrebu nije ispunio niti pola propisane norme. Razlog? Ne koristi računalo jer je alergičan na njega.

21. HOĆEŠ TRAČATI? OK, 5000 KUNA 

Bjelovarska umirovljenica Marica ogovarala je bračni par prijateljici Ljubici, koja im je sve prenijela. Tužili su je. Sud ju je kaznio s 5000 kuna.

22. PRIZNALI PLJAČKU, PUSTILI IH VAN 

Općinski sud u Zlataru 2009. oslobodio je trojicu provalnika. Oni su priznali da su opljačkali trgovinu, ali ih je sud ipak pustio na slobodu.

23. ZATVOR ZBOG SPOMENIKA 

Prekršajni sud Zorana Ercega proglasio je krivim zbog uzvikivanja da je Franjo Tuđman ratni zločinac tijekom otkrivanja njegova spomenika u Zagrebu 2018. godine. Dobio je 15 dana zatvora.

24. BEZ SATIRE MOLIM 

Sud je zaključio da je News Bar u satiričnom prilogu objavio neistine o voditelju Velimiru Bujancu. Kaznili su ih s 12.000 kuna.

25. PREBILI GA I PROŠLI 'LIŠO' 

U zatvor će samo pripadnik Tigrova R.B. (25), i to na 10 mjeseci. Drugom je zatvor zamijenjen radom za opće dobro, trećem su odredili odgojnu mjeru. Zločin? Prebili su starca u Puli dok je drijemao na stolcu u kafiću.

26. ZA ZLOSTAVLJANJE CURICA UVJETNA 

Općinski sud u Zadru muškarca (28) osudio je 2008. na uvjetnu kaznu iako je spolno zlostavljao i iskorištavao tada 12-godišnju djevojčicu.

27. SLUČAJ PLAGIJATOR 

Portal Lider presudom iz 2018. mora Milijanu Brkiću isplatiti 15.000 kuna jer je dokazanog plagijatora nazvao “prepisivačem diplomskog”.

Zagreb: 55. sjednica Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost

28. A NA MAJICI PIŠE... 

Žena iz Zagreba četiri se godine sudila jer je nosila majicu s ilustracijom lista marihuane koju je legalno kupila u trgovini.

29. UVJETNA ZA SMRT 

Rukometašica Ivana Lovrić usmrtila je 2012. na pješačkom prijelazu autom majku troje djece. Bila je pijana. Na Općinskom sudu dobila je uvjetnu kaznu.

30. NAŠLI MU KOKAIN, MORA RADITI ZA OPĆE DOBRO 

Policija je sinu generala Mladena Kruljca 2018. u stanu našla kokain, marihuanu i skoro 120.000 eura, ali izvukao se samo radom za opće dobro.

31. UŽAS NA KOLOVARAMA 

Pet mladića iz Zadra za silovanje djevojke 2013. na Kolovarama ukupno je dobilo manje od devet godina. Dvojica su prošla samo s mjerama pojačanog nadzora.

24SATA

32. MANJA KAZNA ZA SILOVANJE 

Bjelovarski Županijski sud oca koji je silovao kćer osudio je na 12 godina. No Vrhovni sud kaznu je smanjio na 7,5 godina. Djevojčica je sama prijavila oca.

33. SILOVAO KĆER 

Vrhovni sud smanjio je kaznu od 40 godina na 30 “zadarskom Fritzlu”, koji je silovao kćer, s kojom je dobio i dijete.

34. KAKVU PORUKU ŠALJU? 

Zbog četiri silovanja i pokušaja silovanja muškarac iz Zagreba 2010. dobio je četiri godine zatvora.

35. SILOVAO PA RADIO ZA ZAJEDNICU

Zbog silovanja tada dječaka (15), svećenik (42) iz Slavonije 2017. osuđen je na godinu zatvora. No to mu je zamijenjeno za 730 sati društveno korisnog rada.

36. BLUDNIČENJE BEZ KAZNE 

Muškarac iz Vukovara 2018. zlostavljao je dvije djevojčice, a umjesto u zatvoru, kaznu će odslužiti radom za opće dobro.

37. SILOVAO CURICE  

Splitski je sud 2014. godine nepravomoćno na četiri godine zatvora osudio muškarca (58) zbog silovanja dviju unuka svoje supruge.

38. RJEŠENJE O OVRSI U LADICI 14 GODINA

Korisnik usluga HEP Toplinarstva Romeo Ibrišević dobio je ovrhu za račun koji navodno nije platio prije 14 godina. Ovrha datira iz travnja 2003. godine, Romeu je uručena 2017., što znači da je rješenje 14 godina stajalo u ladici Općinskog suda u Zagrebu.

39. NEMA VOZAČKU, A KAZNILI JE ODUZIMANJEM VOZAČKE

Bjelovarku (39) zaustavila je policija i utvrdila da nema položenu niti jednu kategoriju. Prekršajni sud naredio je da plati 3600 kuna kazne. Uz novčanu kaznu zabranili su joj upravljanje motornim vozilom B kategorije na četiri mjeseca.

40. ZGAZIO CURU, DOBIO UVJETNU

Marko Leko 2007. godine automobilom je na pješačkom prijelazu u Zagrebu pregazio Puljanku Jasminu Čelicu (29). Sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu prvostupanjsku odluku o zatvorskoj kazni od godinu dana preinačilo je u uvjetnu kaznu.

41. ZA UBOJSTVO MU SUDE 20 GODINA

Krešimir Gilja ubio je 9. listopada 1999. ispred zagrebačkoga kafića Star’s caffe Mirka Rimca, hrvatskoga Kanađanina. Sude mu već 20 godina, no presude još nema.

42. MOKRIO UZ CESTU, ZAVRŠIO NA USTAVNOM SUDU

Zbog mokrenja uz cestu 2015. godine Županjac je prvo kažnjen sa 150 kuna. Nakon što je kaznu platio, izrekli su mu novu kaznu za isto djelo od 180 kuna. Tri puta je završio na Ustavnom sudu.

43. SUDAC VRIJEĐAO ŽENE

Sudac Općinskoga kaznenog suda u Zagrebu Nenad Lukić 2016. u obrazloženju presude muškarcu za prijetnje smrću bivšoj izvanbračnoj supruzi rekao je: “Pokazalo se da je ženski mozak ponešto hendikepiran u tim odrednicama...”

44. ‘MAMIĆ NIJE DALAJ LAMA’

Javnost je zapazila i obrazloženje Rafaela Krešića, nekadašnjeg suca, koji je 2013. oslobodio Zdravka Mamića, a on se našao na optuženičkoj klupi zbog govora mržnje prema tadašnjemu ministru Željku Jovanoviću. Sudac je zaključio da je riječ o osobnom animozitetu jer Mamić nije Dalaj-lama (!) da bi ga se slijepo slijedilo.

Sarajevo: Zdravko Mamić u pratnji odvjetnika napušta zgradu suda

45. SILOVAO BOLESNICU, DOBIO MANJE OD 4 GODINE

Prije četiri godine bivši bolničar u Psihijatrijskoj bolnici “Dr. Ivan Barbot” u Popovači osuđen je na Županijskom sudu u Sisku na kaznu zatvora od tri godine i šest mjeseci. Proglašen je krivim za silovanje 28-godišnje pacijentice bolnice, koje se dogodilo 20. veljače 2011. godine.

46. SILOVAO KĆER, OLAKOTNA OKOLNOST: BIO JE PIJAN

Češki državljanin nepravomoćno je osuđen na šibenskom Županijskom sudu na pet godina zatvora. Blagu kaznu za silovanje maloljetne kćeri dobio je zbog niza olakotnih okolnosti, kao što je alkoholiziranost, dobro ponašanje u zatvoru i karcinom.

47. SILOVATELJA PUSTILI NA SLOBODU


Muškarac (22) dvije djevojke od 17 godina silovao je kraj Sinja, unatoč njihovu protivljenju. Nepravomoćno je osuđen na četiri godine zatvora. Pušten je na slobodu, no zabranjeno mu je približavanje djevojkama na 100 metara.

48. PIJAN ZGAZIO DVOJE, TEK KASNIJE MU POVEĆALI KAZNU 

Nikola Kovačević s 2,16 promila u travnju 2016. godine pokosio je dvoje ljudi na Kvatriću u Zagrebu. Osudili su ga na 4,5 godina zatvora i oduzimanje vozačke dozvole na sedam godina. Na izricanju presude nije se pojavio. Kasnije su mu povećali kaznu na šest godina.

49. SUDAC POGRIJEŠIO, DIVLJI VOZAČI NA SLOBODI 

Županijski sud u Rijeci lani je ukinuo presudu kojom su hrvatski automobilisti Marin Čolak i Dalibor Opačak bili osuđeni na tri godine zatvora zbog izazivanja stravične prometne nesreće na autocesti Zagreb - Rijeka 2010., a u kojoj je poginula Čolakova suputnica Ivana Obad. Sudac je napravio proceduralnu pogrešku, pa je prva presuda pala.

Pixsell/24sata

50. PRESUDU ČEKAO 40 GODINA

Asim Dervić zbog prenapučenosti je ispao iz željezničkog vagona dok je vlak bio u pokretu. Završio je ispod vlaka. Presudu je dočekao nakon više od 40 godina sudskog postupka. Postupak se prebacivao sa suda na sud, svjedoci su otišli u BiH i Srbiju. Pomogla mu je udruga Bonus da se postupak riješi.

51. DESETLJEĆIMA DO UPISA VLASNIŠTVA

Želimo li prodati nekretninu ili podignuti hipoteku, moramo dokazati da smo vlasnik te nekretnine - “na papiru”, a taj papir je izvadak iz zemljišnih knjiga. Oni koji nemaju vlasnički list mogu ga dobiti upisom u zemljišne knjige, koji je, u pravilu, vrlo jednostavan kad su riješeni imovinskopravni odnosi. A ako nisu, upis u zemljišne knjige može trajati i desetljećima.

 52. ŽIGOSAO MALOLJETNIKA, SLUČAJ OTIŠAO U ZASTARU 

Prošlo je 10 godina od pravomoćnosti presude kojom je muškarac osuđen za premlaćivanje i žigosanje 15-godišnjaka. Na prvom suđenju, u svibnju 2005., riječki Općinski sud ga je oslobodio optužbe zbog nedostatka dokaza. Na ponovljenom suđenju u srpnju 2007. osudio ga je na 18 mjeseci zatvora. Presuda je postala pravomoćna 2009. No muškarca nisu mogli pronaći i za njim su izdane tjeralice.

 53. SLUČAJ CROATIA BUS U ZASTARI 

Prva nepravomoćna presuda za sumnjivu dokapitalizaciju Croatia busa donesena je 2004. godine. Tad su Ante Marijan, odbjegli tajkun Ivan Radošević, Tomislav i Lovorka Dragun oslobođeni krivnje. No Vrhovni sud je tu presudu ukinuo. Na ponovljenom suđenju 2013. presuda je pala jer DORH nije dovoljno dobro obrazložio zbog čega optuženike tereti za ratno profiterstvo. Slučaj je otišao u zastaru.

54. IZVJEŠĆE ZA EUROPU: HRVATI NE VJERUJU PRAVOSUĐU

U zadnjem izvješću Europske komisije više od 75 posto građana Hrvatske percepciju neovisnosti sudstva smatra ili “vrlo loše” ili “prilično loše”. Razlozi su miješanje političara i Vlade u sudstvo te pritisak zbog raznih interesa.

55. OD TROGIRA DO SPLITA ŽALBA PUTOVALA 11 GODINA

Žalba nezadovoljne stranke putovala je od Općinskog suda u Trogiru do Županijskog suda u Splitu punih 11 godina. Trojica susjeda sporila su se zbog hrpe kamenja koju je jedan od njih navodno bacio na zemlju druge dvojice. Tužba protiv “nesavjesnog” susjeda podnesena je 1995. godine. Nezadovoljna stranka koja je izgubila spor Općinskom sudu u Trogiru žalila se na rješenje o ovrsi 3. ožujka 2003. godine, a ta je žalba stigla na Županijski sud u Splitu tek 28. siječnja 2014. godine.

56. UHIĆENJA SPEKTAKULARNA, PA ONDA SVE ZASTARIJEVA 

Od sličnih slučajeva, vjerojatno najdulje traje onaj iz afere MORH. Skupina liječnika te direktora nekoliko splitskih tvrtki 1998. je spektakularnom policijskom akcijom uhićena. Radilo se o nezakonitom slanju prekobrojnih djelatnika u mirovinu, a iako je optužnica podignuta iste godine, do danas nisu donijeli presudu. U međuvremenu je zbog zastare optužnica postala puno tanja, smanjio se i broj optuženih.

57. PRESUDA OD SPLITA DO DUBROVNIKA PUTOVALA 10 MJESECI

Presuda sa splitskog Županijskog suda do tadašnjega gradonačelnika Dubrovnika Andre Vlahušića putovala je sedam, a do Vrhovnog suda gotovo deset mjeseci.

58. NA SUDU ZA RATNI ZLOČIN PRVO VALJDA TREBA POZDRAVITI REPKU 

Splitski sudac Slavko Lozina prije 20 godina je počeo suđenje u slučaju Lora za ratni zločin čestitanjem hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji. Oslobodio je osam optuženih čuvara i pripadnika hrvatske vojne policije za zlostavljanja zatvorenika u Lori. Koju godinu kasnije u ponovljenom suđenju sutkinja Spomenka Tonković osudila je na zatvorske kazne svih osam optuženih, što je potvrdio Vrhovni sud.

59. TREBA SE ŽALITI JER SE VRHOVNI SUD ČEKA I PET GODINA 

Slavko Lozina vodio je postupak protiv fra Šime Nimca, fratra koji je u svojoj župi u Baškoj Vodi prodao crkveno zemljište te malo manje od deset milijuna kuna zadržao. Optužena je i bankarica Jasmina Bilonić. Nimac je dobio dvije godine zatvora, a Bilonić godinu i devet mjesec. Još se čeka odluka Vrhovnog suda u ovom slučaju, koji treba ili potvrditi ili ukinuti ove kazne.

60. ZA LIKVIDACIJU ČETIRI GODINE, A IZ SUDA UKRALI PIŠTOLJ KAO DOKAZ 

Vrhovni sud potvrdio je 2005. presudu Vinku Budiši zvanome Mrki po kojoj je dobio zatvor od četiri godine i 11 mjeseci jer je ovaj bivši zapovjednik splitske specijalne policije likvidirao Milenka Đekića, 19-godišnjaka srpske nacionalnosti, pred diskotekom Spaladium 1998. Budiša mu je ispalio hitac u potiljak dok je ovaj ležao na pločniku. Presuda koja je naišla na zgražanje javnosti ipak je potvrđena. U tom suđenju nestao je dokaz (pištolj) iz zgrade suda, za što do danas nije pronađen krivac.

70. SA SUDA NESTAJE I OPREMA 

Sa splitskog suda nestala je i oprema za ispitivanje svjedoka (obično zaštićenih osoba, maloljetnika ili žrtava seksualnih delikata) u drugim prostorijama. Nestanak “videolinka” također nije razjašnjen, makar se u to vrijeme sud često seljakao.

71. NACIONALNA SLAVA ZBOG PRIMANJA MITA 

Nacionalnu “slavu” Pešutić je stekao time što je nedavno postao prvi sudac pravomoćno osuđen zbog primanja mita.

72. KAD JE SUCU OK PLAGIRANJE NA FAKULTETIMA 

Na Općinskom sudu u Splitu radio je Robert Pešutić, poznat po oslobađajućoj presudi Anti Đapiću zbog plagiranja magistarskog rada. “Nije sporno da je Đapićev magistarski rad gotovo u potpunosti plagijat Sanaderovih ranijih radova, ali velik dio znanstvenih radova na našim sveučilištima je prepisan pa zbog toga nitko ne odgovara” - obrazložio je oslobađajuću presudu, tadašnjim stranačkim kolegama njegova brata, osnivača HSP-ove podružnice u Bolu na Braču.

73. ZBOG BEĆARCA POLICAJKI MORA PLATITI 2000 KUNA 

Branimir Čolaković kriv je zbog pjevanja bećarca pred policajkom Marijom Iličić, odlučio je tako Prekršajni sud u Valpovu u ponovljenom suđenju. Čolaković je kažnjen s 2000 kuna. Pred njom je otpjevao stihove: “A joj, mala, ti u plavoj bluzi, priđi bliže pa mi se nag...”. Policajka je na sudu rekla: “Ti si svoje otpjevao”.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...