Obavijesti

News

Komentari 175

Odaju počast: Diljem Hrvatske građani pale svijeće za Vukovar

Odaju počast: Diljem Hrvatske građani pale svijeće za Vukovar
20

Ove večeri u spomen i poštovanje prema žrtvama Vukovara građani pale svijeće diljem cijele Hrvatske, kako na javnim prostorima, tako i na prozorima svojih kuća i stanova

VIDEO

Na današnji dan se održava obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Vukovara 1991. paljenjem svijeća duž ulica Grada Vukovara.

POGLEDAJTE VIDEO:

Građani Splita, Zagreba, Osijeka i mnogih drugih gradova odaju počast žrtvama paleći svijeće u ulici koja nosi ime Vukovara.

U  Vukovaru se održava i Kolonu sjećanja, put od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, kojom se građani Vukovara i cijele Hrvatske sjećaju svih onih koji su dali svoj život za Grad i sudjelovali u njegovoj obrani.

 

U okviru tradicionalnog obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, koje se održava pod nazivom "I reću ću vam samo još jednu stvar, zapamtite Vukovar", na križanju Ulice grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice u četvrtak navečer su zapaljene svijeće i odana počast svim žrtvama u obrani domovine.

Dragovoljac Domovinskog rata Boris Vukadinović podsjetio je na dane obrane od velikosrpske agresije na Vukovar i Škabrnju poručivši kako je Hrvatska Vukovar, a Vukovar je Hrvatska.

Gradjani

 "Nikome ga ne damo i zauvijek je naš. Zapamtimo da smo se kao ujedinjen narod u slozi, vjeri u pravdu, snažni i odlučni u nakani vratili u Vukovar bez želje za osvetom i mržnjm u srcu. Tuđinac je priznao da je to naše i to zauvijek tako i ostaje," naglasio je Vukadinović.

 "Neka priča o povratku u Vukovar ostane vječna poruka i pouka narodu i mladeži da Lijepu našu učinimo bojim mjestom za život", istaknuo je. "Večeras se prisjećamo svakog mjesta gdje se prolila krv nevinih, i Škabrnje koju su 18. studenoga 1991. napali JNA i pobunjeni Srbi masakrirali civile i branitelje, a mjesto spalili, uništili i opustošili. Silno nam nedostaju i oni za čiji se ni grob ne zna i svaka zapaljena svijeća gori na njihovu grob ma gdje on bio," rekao je Vukadinović poručivši kako je priča o Vukovaru simbol borbe za neovisnost i temelj hrvatske države.

 Učenici zagrebačkih škola zapalili su svijeće, kojima je ispisano ime grada Vukovara, a svijeće su zapalili i izaslanici predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović brigadirka Senka Vučić, predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova zastupnici Nikola Grmoja i Miro Bulj, predsjednika Vlade zamjenik ministra hrvatskih branitelja Ivan Vukić i pomoćnica Nevenka Benić te Glavnog stožera HV-a brigadir Ivan Turkalj. Svijeće su zapalili i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, zajedno sa zamjenicom Vesnom Kusin i pročelnikom Gradskog ureda za branitelje Miodragom Demom te predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić. Vjerski obred služio je izaslanik Vojnog ordinarijata pater Viktor Grbeša. 

Gradjani

 U prigodnom programu izvedeni su recitali, među kojima i vukovarske legende novinara Siniše Glavaševića "Grad to ste vi" u interpretaciji dramskog umjetnika Joška Ševe te poznata pjesma "Gospodine generale (Zapamtite Vukovar)" u izvedbi Vladimira Kočiša Zeca.

 U znak mira u zrak je pušteno 200 bijelih balona, a duž Ulice grada Vukovara građani su zapalili lampione odajući počast gradu heroju i njegovim žrtvama. Počast su tradicionalno odali motociklisti vozeći u povorci u pratnji policije. 

Gradjani

 Pripadnici Hrvatske vojske i policije razvili su transparent s natpisom "I reći ću vam samo još jednu stvar, zapamtite Vukovar 18.11.1991." Na platou je svijećama oblikovan i križ, a na središnju veliku svijeću, uz koju su stajali pripadnici Počasno zaštitne bojne Vukovarsko svjetlo mira položio je zapovjednik obrane Sajmišta i veteran 148. brigade HV-a Zvonko Ćurković.

 Obilježavanje je održano u organizaciji Kluba veterana 148. brigade Hrvatske vojske u suradnji s 55 udruga i klubova hrvatskih branitelja iz Zagreba.

U Splitu otkriven spomenik

U Splitu je otkriven spomenik I u mom gradu Vukovar svijetli na krizanju Vukovarske Ulice i ulice Domovinskog rata, uz nazocnost zupana Zlatka Zevrnje, gradonacelnika Ive Baldasara i inicijatorice projekta Vini Rakic.

I u mom gradu Vukovar svijetli
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 175
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...