Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Odaziv na cijepljenje protiv gripe zasad je fenomenalan!'

Odaziv na cijepljenje protiv gripe prvoga dana bio je fenomenalan, poglavito odaziv starijih građana i kroničnih bolesnika, ocijenio je voditelj Nacionalnog referentnog centra za influencu Vladimir Draženović...

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
11 komentara

Za rizične skupine ove je sezone nabavljeno 360.000 doza cjepiva koje je za njih besplatno, dok je još 70.000 doza cjepiva dostupno u ljekarnama gdje ga mogu kupiti ostali građani koji se žele cijepiti, rekao je Draženović na konferenciji za novinare. 

Svake godine, dodao je, u svijetu najčešće cirkuliraju četiri virusa gripe (dva A i dva B) a ove godine po prvi puta je nabavljeno cjepivo koje štiti od sva četiri virusa. "Sada imamo pokriven dijapazon virusa koji cirkuliraju u sezoni i to je najbolje cjepivo koje postoji u svijetu i koje koriste sve visokorazvijene zemlje u Europi", kazao je.

S obzirom na gužve u ordinacijama primarne zaštite i zavodima za javno zdravstvo, Draženović je ocijenio kako bi se cijepljenje protiv gripe trebalo proširiti i na ljekarne, kao u zemljama s dobrom procijepljenosti, no za to zasad u Hrvatskoj ne postoje zakonske pretpostavke.

CJEPIVO - JEDINA ZAŠTITA Počinje cijepljenje protiv gripe: Lani je od nje umrlo 107 ljudi

- Ljekarnici su stručne osobe koje to mogu raditi uz dodatnu edukaciju, cjepivo je niskoalergeno, a ljekarne su ljudima dostupnije jer rade duže. Sve zemlje koje imaju procijepljenost od gripe 75 posto i više uvele su cijepljenje u ljekarnama, ističe Draženović. 

Stručnjaci, međutim, ukazuju na zanemariv odaziv trudnica na cijepljenje protiv gripe jer se lani cijepilo svega 112 trudnica, iako gripa u trudnoći može izazvati niz komplikacija - od pada imuniteta, infekcija pluća i bronha, do prijevremenog poroda i gubitka trudnoće. 

Nema štete od cijepljenja protiv gripe za trudnice

- Nema pokazatelja koji govore o bilo kakvoj šteti od cijepljenja protiv gripe u sva tri tromjesečja trudnoće. Cjepiva su sigurna, vrlo brzo se stječe imunitet i bivaju zaštićeni i trudnica i dijete, kazao je ginekolog Ratko Matijević iz Klinike za ženske porode i bolesti KB Markur.

Kao primjer naveo je Veliku Britaniju, gdje se 2014. protiv gripe cijepilo 25 posto trudnica, a 2017. godine njih 42 posto.

Smanjenju komplikacija gripe, posebice razvoju upala pluća, značajno može pridonijeti cijepljenje djece, kroničnih bolesnika i starijih od 65 godina protiv pneumokoka, kazao je infektolog Goran Tešović iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

LANI U ZAGREBU Dvostruko je više djevojčica i dječaka cjepljeno protiv HPV-a

To je iznimno rasprostranjena bakterija, koja uzrokuje upale grla, sinusa, bronha, upale pluća i uha, može izazvati i upalu moždanih ovojnica (meningitis) te je najčešća među djecom vrtićkog uzrasta i starijima od 65 godina.

Od ove godine cjepivo protiv pneumokoka je u obveznom kalendaru cijepljenja djece do godine dana starosti, no poželjno je da se cijepe i starija djeca s kroničnim bolestima koje su rizične na upalu pluća, te odrasli, koji mogu cjepivo nabaviti u ljekarni.

Osim što smanjuje broj upala pluća, njegova primjena donosi i druge koristi, poput smanjenja potrošnje antibiotika, kažu stručnjaci.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message