Obavijesti

News

Komentari 28

Odbili ovrhu nad maslinikom: Fra Šime nije službeni vlasnik

Odbili ovrhu nad maslinikom: Fra Šime nije službeni vlasnik
1

Prema sudskom obrazloženju, maslinik, pašnjaci i druge parcele nisu mogle ni biti ovršene jer fra Šime Nimac uopće nije upisan kao vlasnik navedenih

VIDEO

Županijski sud u Zadru ukinuo je rješenje o ovrsi maslinika fra Šime Nimca u Lišanima Ostrovičkim koje je u svibnju prošle godine donio Općinski sud u Zadru, odnosno Stalna služba u Benkovcu. Ovrhu nad maslinikom tražila je Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Baške Vode kako bi se nadoknadio barem dio gubitka kojega imaju nakon što je fra Šime Nimac prodao crkveno zemljište za 9,8 milijuna kuna. Županijski sud u Zadru odredio je i da Župa mora fra Nimcu platiti i 93.000 kuna za troškove postupka.

Naime, prema sudskom obrazloženju, maslinik, pašnjaci i druge parcele nisu mogle ni biti ovršene jer fra Šime Nimac uopće nije upisan kao vlasnik navedenih. U zemljišnoknjižnim papirima naime stoji kako je vlasnik Republika Hrvatska te treće osobe u raznim suvlasničkim udjelima. Te izvatke je na sud priložila upravo Župa, a dodali su i darovni ugovor u kojem je navedeno kako je Ika Nimac zemljište 2010. godine darovala fra Šimi. No kako je ona samo raspolagala parcelama, Fra Šime se na temelju takvih isprava ne bi mogao niti upisati kao vlasnik pa se ne mogu niti ovršiti.

Podsjetimo, ovrha nad fra Šiminim nekretninama i pokretninama pokrenuta je temeljem pravomoćne presude Općinskog suda u Benkovcu po kojoj Nimac Crkvi mora vratiti novac od prodaje zemljišta tvrtki Sunčani Bast d.o.o. Već je ostao bez 'passata' koji je na javnoj dražbi u Splitu sredinom siječnja ove godine prodan za oko 150.000 kuna. Blokirani su mu svi računi.

Čeka se i pravomoćnost presude Županijskog suda u Splitu koji je donio odluku kako fra Šime mora dvije godine u zatvor. Jasmina Bilonić, bankarica koja ga je poticala i savjetovala fra Šimu, nepravomoćno je osuđena na 21 mjesec zatvora. Na njezinu računu pronađeno je 2,3 milijuna kuna. Ona je tvrdila da su njegovi, baš kao i jahta "Lucky me".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na Trgovačkom sudu u Splitu u ovom slučaju vodi se još jedan postupak i to onaj u kojem Crkva traži poništenje ugovora kojega je fra Šime sklopio s tvrtkom Sunčani Bast d.o.o..  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.