News

Komentari 20

Odbila popraviti zub čovjeku s HIV-om, kažnjena s 20.000 kn

Kad joj je 2016. došao pacijent s virusom HIV-a, ona ga je poslala prvo na slikanje zubala, no odbila ga primiti kad je nakon toga došao sa snimkom u dogovorenom terminu

Slovenska stomatologinja odbila je primiti pacijenta koji joj je priznao da se liječi od infekcije HIV-om, nakon čega mu je morala platiti 2.700 eura odštete. Presudio je to viši sud u Mariboru. To je prva takva presuda u Sloveniji, objavio je jučer mariborski list Večer.

Muškarac se u ordinaciju javio s jakom zuboboljom 2016. priznavši pri tome da ima virus HIV-a, ali je istaknuo da je infekcija pod kontrolom i mogućnost da nekoga zarazi minimalna. Ona ga je poslala na slikanje zubala, ali ga je odbila primiti kad se nakon toga javio s rendgenskom snimkom u dogovorenom terminu.

Stomatologinja se na sudu branila da ga nije odbila zbog HIV-a, nego da u ambulanti u manjemu mjestu na sjeveroistoku Slovenije, nije bilo pravih uvjeta za dezinfekciju, što sud nije prihvatio. Gdje se nalazi ordinacija u kojoj se to dogodilo nije objavljeno.

- Takva je presuda od velike važnosti. Prvi je put osuđen zdravstveni djelatnik koji je diskriminirao pacijenta zbog zaraze HIV-om - rekao je odvjetnik pacijenta Jani Toplak.

Najčitaniji članci