News

Komentari 5

'Odbila sam raspisati natječaj kad sam shvatila što se događa. Iskreno, prepala sam se...'

'Odbila sam raspisati natječaj kad sam shvatila što se događa. Iskreno, prepala sam se...'

Kad sam shvatila da bi se na natječaj za unapređenje kompjutorskog programa eFondovi mogla javiti samo jedna tvrtka, nisam raspisala tu nabavu i posao sam dodijelila Financijskoj agenciji, kazala je Tramišak

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak kazala je u razgovoru za subotnji Jutarnji list da je odbila raspisati natječaj kad je shvatila da se na njega može javiti samo jedna tvrtka te je posao povjerila državnoj Financijskoj agenciji (Fina).

"Kad sam shvatila da bi se na natječaj za unapređenje kompjutorskog programa eFondovi mogla javiti samo jedna tvrtka, iskreno sam se prepala. Nisam raspisala tu nabavu, odbila sam svaki susret s čelnicima te tvrtke, koji su oni tražili, i posao sam dodijelila Financijskoj agenciji", kazala je Tramišak koju su na poziciji dočekali "repovi" Gabrijele Žalac zbog kojih svakodnevno, kaže, ministarstvo surađuje s DORH-om, USKOK-om, OLAF-om, Uredom europskog javnog tužitelja, isključivo s ciljem povjerenja u fondove EU…

Fondovi Europske unije, smatra ministrica Tramišak, najvažnija su razvojna poluga za Hrvatsku te je zato bitno sve što prije razjasniti.

Bivša ministrica Žalac je, podsjetimo, trenutačno u pritvoru radi afere nabave programa SPUR, a izvidi se, čini se, provode i u slučaju nabave i održavanja programa eFondovi o čijoj je cijeni - koja je od 2016. narasla sa 4,6 milijuna kuna na čak 32 milijuna kuna do 2019. - pisao i Jutarnji list.

"Ministarstvo svakodnevno surađuje s istražiteljima. U konkretnom slučaju, odnosno u slučaju izrade i unapređenja sustava eFondovi, djelatnici DORH-a su tu dokumentaciju izuzeli još lani. Riječ je o četiri ugovora sklopljena od 2016., a posljednji je bio potpisan u srpnju 2019. na razdoblje od dvije godine".

Na pitanje jesu li djelatnici OLAF-a, kad su prvi put došli, najavili svoj dolazak ministrica je kazala da su došli nenajavljeno, početkom rujna ove godine.

"Bilo je to nakon što sam zaustavila postupak nabave zato što nismo bili sigurni što na tom programu SPUR uopće treba nadograđivati. Istodobno sam doznala od djelatnika ministarstva da oni sami mogu izraditi aplikaciju potrebnu za strateško planiranje, pa smo odustali od te nabave.

Djelatnici OLAF-a došli su na portu i zatražili da ih prime direktno stručne službe ministarstva. Kasnije sam saznala da su tražili dokumentaciju vezanu uz nabavu tog programa SPUR. Nakon nekoliko tjedana su i iz Ureda europskog javnog tužitelja zatražili dodatnu dokumentaciju, tako da se istrage provode, a mi svakodnevno surađujemo s istražiteljima", kazala je Tramišak, donosi Jutarnji list.

Najčitaniji članci