Obavijesti

News

Komentari 44

Odbor za ratne veterane: Pod hitno treba mijenjati zakon

Odbor za ratne veterane: Pod hitno treba mijenjati zakon
1

SDP-ov zastupnik Franko Vidović ustvrdio je kako je u ovom slučaju riječ o čistom nepotizmu te da se takva zapošljavanje događaju svugdje, a ne samo u HEP- u

VIDEO

Predsjednik Odbora za ratne veterane Ivan Anušić potvrdio je na današnjoj sjednici da će Odbor proslijediti DORH-u  dopis i audio snimke Marija Marjanovića koje su dobili prije dva dana. Podsjetimo, snimka dokazuje kako je direktor HEP- a Ivica Martinek preko veze htio zaposliti nećaka predsjednika Uprave HEP- a Perice Jukića unatoč činjenici da je prednost pri zapošljavanju, prema Zakonu, imao hrvatski branitelj. Nakon što je danas snimka izašla u javnost, Martinek je odmah dao ostavku na mjesto direktora.

-  Dopis nam je upućen prije dva dana, u njemu stoji da je na Marjanovića kao člana komisije za zapošljavanje, vršen pritisak da zaposli nećaka od predsjednika uprave, koji je inače ugledan član SDP-a – rekao je Anušić.

Na sjednici je bio i ministar branitelja Tomo Medved koji je istaknuo kako svaki tjedan prima slične prijave koj odmah prosljeđuje institucijama. Spomenuo je kako je prošli tjedan dobio tri prijave iz Međimurja u kojima se radilo o djeci poginulih branitelja. 

-  Inzistiramo na punoj primjeni zakona, a mogu reći da istu prednost za zapošljavanje branitelja predviđamo i u novom jedinstvenom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja – istaknuo je Medved.

SDP-ov zastupnik Franko Vidović ustvrdio je kako je u ovom slučaju riječ o čistom nepotizmu te da se takva zapošljavanje događaju svugdje, a ne samo u HEP- u. Smatra kako je u ovom slučaju riječ o čistom nepotizmu. Njegov prijedlog je da bi trebalo napraviti da branitelji, ukoliko zadovoljavaju uvjete, uopće ne idu na testiranje. 

- Ako želimo to izbjeći, dajmo braniteljima prednost do kraja, odnosno da ne moraju uopće ići na testiranje ako zadovoljavaju uvjete, ili da idu na testiranje, ali samo između više branitelja koji su prijavljeni za posao – rekao je Vidović. 

Anušić smatra da taj prijedlog i nije dobar je bi to samo produbilo podjele između branitelja i ostalih građana.  

-   Ako branitelj ima sve uvjete na natječaju, i bira se između njega i dvije druge osobe, branitelj mora imati prednost, no ako taj drugi ima veće kvalifikacije, onda on treba dobiti posao. Tako piše u zakonu i tako treba i ostati – rekao je Anušić.

I HDZ- ov zastupnik Josip Đakić složio se Vidovićem i da se Zakon koji braniteljima daje prednost pri zapošljavanju krši i u drugim tvrtkama, a naglasio je kako se to posebno događa u Hrvatskim šumama.

- Ova snimka rezultirala je ostavkom jednog direktora, a nadamo se da će rezultirati i ostavkom Perice Jukića koji je također akter ove priče. Vjerujem da se ovo više neće često događati te da ćemo rasvijetliti sve ostale slične slučajeve – rekao je Đakić.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"