Obavijesti

News

Komentari 51

Rasprava o referendumu Mosta: Selak napala Matu Palića, poručila mu da je paranoičan

Rasprava o referendumu Mosta: Selak napala Matu Palića, poručila mu da je paranoičan

Na raspravi je Mato Palić, ustavni stručnjak, spomenuo kako su inicijatori, odnosno Most, otezali s predajom potpisa zbog čega se pojavila sumnja da su potpise skupljali nakon roka

VIDEO

Na sjednici Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav govorilo se o dvije Mostove inicijative za raspisivanje referenduma kojima se traži ukidanje covid potvrda i "stožerokracije", odnosno prebacivanje ovlasti s Nacionalnog stožera na Sabor.

POGLEDAJTE VIDEO Sjednica Odbora za Ustav

Prvo je govorio Peđa Grbin koji je predložio da se za kontrolu potpisa zaduži neovisno tijelo koje predstavlja vlast i oporbu. Zatim je dodao da već sada donesu odluku da formiraju i dodatno tijelo koje će obaviti kontrolu nad time.

- Mi na ovim referendumima učimo, imali smo dugi period dok se nisu događali. Tek sad imamo porast i na onome što smo vidjeli dosad trebamo graditi bolju praksu - rekao je Grbin.

Božo Petrov je potom rekao da je potrebno da se što prije prebroje potpisi, kako bi se referendum mogao raspisati.

Ustavna stručnjakinja Sanja Barić je pozvala da se što prije regulira sustav za referendume, ali je dodala da se traži izmjena ustavnih zakona, a ne Ustav.

'Pitanja Mosta su smiješna. Po njima bi Sabor trebao odlučivati i o borbi protiv glodavaca'
'Pitanja Mosta su smiješna. Po njima bi Sabor trebao odlučivati i o borbi protiv glodavaca'

- Što se tiče ove današnje teme, meni se čini da bilo koje rješenje koje donesemo, moći će se naći i plusevi i minusi, ali to je zato jer imamo ovakvo zakonodavstvo. Podržavam prijedlog da se potpisi upute Državnom izbornom povjerenstvu - rekla je Barić.

Prijedlog oko DIP-a podržala je i Sandra Benčić i dodala je da je ta ideja dobra.

POGLEDAJTE VIDEO Izjave Mosta nakon sjednice

Na raspravi je Mato Palić, ustavni stručnjak, spomenuo kako su inicijatori, odnosno Most, otezali s predajom potpisa zbog čega se pojavila sumnja da su potpise skupljali nakon roka, zbog čega je reagirao Petrov.

- Ružno je što nam imputirate da smo odugovlačili s predajom potpisa jer smo ih skupljali nakon što je istekao rok. Mi smo 350.000 glasova prebrojali u deset dana, a vi tek raspravljate tko će ih prekontrolirati - rekao je Petrov.

Postoji opravdana sumnja da ovo neće biti provedeno na pravi način, rekao je Stjepo Bartulica.

Mostovci objavili broj potpisa: 'Prestanimo maltretirati građane i ukinimo potvrde'
Mostovci objavili broj potpisa: 'Prestanimo maltretirati građane i ukinimo potvrde'

Na Palića je reagirala Marija Selak Raspudić, te poručila da kada netko govori da su možda skupljali potpise nakon roka, da to može biti i znak paranoje. Šef odbora Dražen Bošnjaković ju je upozorio da ne može tako govoriti na sjednici.

Branko Bačić (HDZ) osvrnuo se na insinuacije o krađi potpisa na prethodnim referendumskih inicijativama. Podsjetio je da se o svemu oglasio Ustavni sud. 

- Ne mogu prihvatiti klevetu o krađi nečega što su institucije proglasile da nije krađa - izjavio je Bačić. Založio se da potpise provjeri Vlada, ali nema ništa protiv nadzora brojanja potpisa.

Odgovorio je i Petrovu oko brzine prebrojavanja.

- Vi možete pogriješiti oko prebrojavanja, ali država ne smije - poručio je Bačić.

'Imam podršku Mosta oko novog Zakona o referendumu'
'Imam podršku Mosta oko novog Zakona o referendumu'

Dražen Bošnjaković je na kraju uputio poziv Vladi da se provjeri broj i vjerodostojnost potpisa koje je prikupio Most, te da izvješće o provjeri dostavi Saboru.

Petrov nije bio zadovoljan što ipak DIP neće provjeravati potpise, pa je predložio da predstavnici referendumske inicijative budu uključeni kao promatrači prilikom prebrojavanja i to minimalno po dvoje iz svake inicijative. Branko Bačić je podsjetio da je i predložio da predstavnici inicijative budu promatrači.

Petrov je potom tražio da se cijeli proces završi u roku od 30 dana, no taj prijedlog nije prihvaćen.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.