Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Odgođen stečaj 3. maja: Iduće ročište zakazano je za 12.3.

Dozvolite da u sljedećih nekoliko dana predložimo plan, da dobijemo jamstva strateškog partnera da to može pratiti. Ovaj tjedan je dovoljan rok da se o tome odredi, rekao je resorni ministar Horvat

Rijeka: Na Trgovačkom sudu potvrđeno kako 3. Maj ne ide u stečaj
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
2 komentara

O mogućem stečaju 3.maja, koji na riječkom Trgovačkom sudu u utorak ipak nije otvoren, odlučivat će se 12. ožujka, do kada bi se trebalo znati ide li se u međufinanciranje riječkih i pulskih navoza ili ne. 

Naime, jedan od najbitnijih razloga takvoj odluci jest taj što je stečajnoj sutkinji stigla informacija iz Zagreba da bi se u iduća dva tjedna moralo znati ide li se u međufinanciranje riječkih i pulskih navoza ili ne.

Kako doznajemo na sudu, iznos ukupne blokade trećemajskih računa mijenja se iz dana u dan, sat u sat, ali neposredno prije ročišta ukupne blokade njihovih računa iznosile su 87 milijuna kuna, dok je jučer krajem radnog dana to bilo spušteno na 76 milijuna kuna. Danas su blokade dodatno narasle za 11 milijuna kuna. I sama sutkinja izrazila je u najblažu ruku čuđenje jesu li svi sve dobro shvatili s obzirom na to da je danas ujutro legla nova ovrha od 11 milijuna kuna.

Što se tiče države, ona nije pokazala neku ažurnost i zasad nije pružila ruku pomoći jer je u onih 87 milijuna i državnih potraživanja u iznosu od 21,5 milijuna kuna, a ni HEP nije skinuo ovrhu za svojih 7,4 milijuna kuna dok se dobavljačima duži 46 milijuna kuna.
Sutkinja je rekla kako je stečaj najlakše otvoriti, no izrazila je velike sumnje da bi to u ovom trenutku bilo rješenje, koje bi davalo imalo izgleda 3. maju i njegovim radnicima da prežive.

Strojopromet Zagreb, koji je uz FINA-u predložio pokretanje stečaja pozvao je upravu Uljanika da do navedenog datuma prioritet bude rješavanje zaostalih plaća radnika.

- Sugeriram da 1. korak bude rješavanje pitanja dadžbina radnicima i to u roku od sedam dana u kojima vas pozivam da sazovete sastanak na kojem bi razgovarali kako da se taj problem uz našu pomoć riješi, a potom na stol stavimo sve kompanije tj. vjerovnike te se dogovorimo o komercijalnim daljnjim rješenjima individualnih potraživanja - predložio je predstavnik Strojoprometa Zagreb.

Iz uprave Uljanika kratko su odgovorili da će taj prijedlog razmotriti te se složili da bi im u rješavanju isplata plaća radnicima trebala suradnja vjerovnika.

- Pozivamo Vladu, ministarstvo i Uljanik pa i potencijalnog ponuđača da požure i što prije riješe isplatu plaća. da požuri, 12. ožujka nije krajnji datum, želimo da to bude tijekom idućeg tjedna. Ono što je bitno jest da su svi dobavljači zainteresirani za nastavak brodogradnje i opstanak 3.maja. Pozivam sve da se dogovorimo oko deblokade i nastavaka rada - kazao je Juraj Šoljić iz sindikata radnika 3.maja.
Iako su trećemajci insistirali da danas dođe kraj njihovoj agoniji, pa ma kakva odluka bila, djelomično su zadovoljni današnjim epilogom,  no od uprave Uljanika tražili su da idućih dva tjedna, do novog ročišta, ne moraju dolaziti na posao.

- Dolazak na posao gdje se ništa ne radi je veliko opterećenje i dodatni trošak radnicima za prijevoz, marendu, to je novac kojeg trenutno nemamo.. Na kraju dana trošak je i za firmu - kazali su trećemajci, a iz Uljanika im je odgovoreno da to ne bi trebao biti problem.
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message