Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Odgodili suđenje: Otac koji je eutanazirao kćer ima tumor

Suđenje se odgađa: Čovjek koji je bolesnu kćer želio spasiti muka teško je obolio. Psihijatri su utvrdili kako je, kad joj je oduzeo život, bio smanjeno ubrojiv

Nikola Ćutuk/Pixsell
Foto: Nikola Ćutuk/Pixsell
65 komentara

Na Županijskom sudu u Sisku odgodili su suđenje Josi Greguriću (57), kojeg terete da je 8. listopada prošle godine usmrtio teško bolesnu kćer Marijanu (23). Greguriću je nedavno dijagnosticiran tumor mokraćnog mjehura, zbog čega je morao na operaciju.

Suđenje će se nastaviti nakon njegova oporavka, za koji liječnici pretpostavljaju da bi mogao završiti krajem mjeseca. Gregurić je eutanazirao nepokretnu kćer, koja je godinama bila prikovana uz postelju i trpjela stravične bolove. Želio joj je olakšati patnje, dao joj tablete i prerezao zapešća, a isto je učinio i sebi. Ona je umrla, a njemu su liječnici spasili život. Na prvom sudskom ročištu, na kojem je Gregurić, kojeg svi opisuju kao iznimno brižna oca, priznao kako je kćer želio spasiti muka, plakala je cijela sudnica. Nakon što je eutanazirao kćer i pokušao samoubojstvo, Gregurića su u iznimno lošem psihičkom stanju smjestili na Psihijatrijski odjel u Popovači, a sad mu je otkriven i rak.

Bio je smanjeno ubrojiv i izrazito depresivan

Gregurića su i psihijatrijski vještačili te su utvrdili kako je, kad se odvažio na stravični čin, bio bitno smanjeno ubrojiv, te su predložili njegovo psihijatrijsko liječenje zbog straha da bi ponovno mogao pokušati samoubojstvo. Također, liječnici su utvrdili da je, otkad mu se kći razboljela, postao izrazito depresivan. Kako hrvatski Kazneni zakon ne poznaje ubojstvo iz milosrđa, tužiteljstvo za Gregurića traži pet godina zatvora. No kako je kazala sutkinja Melita Avedić, ako se ustanovi da je Gregurić bio smanjeno ubrojiv, moguće mu je izreći nižu kaznu od zakonom predviđene.

S obzirom na to da je ovo prvi slučaj eutanazije u Hrvatskoj, koji će odrediti i daljnu sudsku praksu, nije isključena ni mogućnost nagodbe s tužiteljstvom, ali ni to da sudsko vijeće izrekne kaznu manju od propisane.

Posljednje dane živjela je u agoniji

Lijepa studentica ekonomije Marijana Gregurić 2009. je nakon operacije mozga zbog anomalije žila ostala potpuno nepokretna. Svoje posljednje dane provela je u agoniji. Na okolinu nije reagirala, stanje joj se naglo pogoršalo, a bolovi su postali neizdrživi.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message