News

Komentari 146

Tajkun iz Klanjca je odletio u nepoznato: Nije bježao sam?

Tajkun iz Klanjca je odletio u nepoznato: Nije bježao sam?

Čini se da je Božidar Gorup u bijegu zbog stotina milijuna kuna dugovanja njegovih tvrtki. Neki od njih su, kako doznajemo, zbog toga podnijeli i kaznene prijave...

Obitelj Božidara Gorupa (51) , kojem se trag gubi 19. siječnja kad je otišao iz svog doma u Tomaševcu kraj Klanjca , potpuno se zatvorila prema ljudima. Rijetko se javljaju čak i najbližim obiteljskim prijateljima, a kako doznajemo, ni policiji nisu previše pomogli s informacijama gdje bi mogao nestati i zašto je otišao.

Njegov brat Damir , koji živi u istoj kući, ali u odvojenom stanu, svjestan je da nestanak donedavno najbogatijeg zagorskog privatnog poduzetnika, ima veze s potpunim slomom poslovanja . On misli, i nada se, da se Božidar samo nakratko sklonio negdje u Europi i da će se ubrzo javiti i vratiti.

- Nemam više snage ni odgovarati ni pričati. Sve ovo me jako iscrpljuje. Moram prikupiti snagu, izdići se iznad svega kako bih zaštitio bratovu obitelj – rekao nam je u četvrtak Damir.

"I ranije je odlazio na dulje vrijeme, bez da ženi govori kuda ide"

Božidar Gorup nestao je 19. siječnja, ali supruga Vlasta to je prijavila tek 1. veljače. Mnogima je nejasno da dva tjedna nije bila zabrinuta za supruga koji se nije javio ni njoj ni jednom od troje djece. Svi su začuđeni izjavama njegova brata koji je rekao da je Božidar i ranije znao otići na dulje vrijeme, bez da supruzi govorio gdje ide i koliko ga neće biti. Tako je navodno otišao i na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazil, a da obitelj o tome nije imala pojma. Zato je supruga sad bila uvjerena da je Božidar, slomljen zbog poslovnog pada, otišao na rukometno prvenstvo u Katar .

No čini se da Gorup nije otišao na odmor napuniti baterije, već da je u bijegu zbog stotina milijuna kuna dugovanja njegovih tvrtki prema dobavljačima . Neki od njih su, doznajemo, zbog toga podigli i kaznene prijave . Jedan od najvećih Gorupovih vjerovnika, izuzevši banke, je kutinska Petrokemija. Njima tvrtka Gorup duguje gotovo 100 milijuna kuna.

- Gorupa u životu nikad nisam vidio, nikad s njim pričao, niti sam bio u njegovoj tvrtki. No s obzirom na njegovo dugovanje prema Petrokemiji, a koje iznosi između 96 i 97 milijuna kuna, što je iznos za polovicu godišnjih plaća naših radnika, 1. prosinca 2014. poslali smo mu zabrinjavajuće pismo na koje nam nikad nije odgovorio – prvi je o Gorupovim dugovanjima javno progovorio Željko Klaus, član Nadzornog odbora Petrokemije.

Najavili su mu prosvjed ispred tvrtke

- Kako se nije odazivao na pozive Uprave da se dogovore oko plaćanja, niti je više ikome odgovarao na pozive, nismo mogli samo mirno promatrati. Obećali smo da tad s tim nećemo u javnost, ukoliko nam se javi, ali odgovorio nam nije nikad. Najavili smo mu da ćemo doći ispred njegove tvrtke prosvjedovati s transparentima – kaže Klaus koji je ujedno i glavni povjerenik Sindikata EKN-a u Petrokemiji.

Klaus zna da je Gorup bio godinama jedan od najvećih poslovnih partnera Petrokemije i to, kaže, dobar partner. Uprave su se mijenjale, ali je svaka s njim poslovala, jer je bio pouzdan i redoviti platiša. Prve naznake poslovnih problema pojavile su se 2013. godine kad je počeo kasniti s plaćanjima. Godinu kasnije u cijelosti je prestao plaćati umjetno gnojivo.

Trag ih odveo u Beograd

Policija nema nikakvih novih naznaka. Tek trag koji ih je odveo do Beograda. Tamo je Gorup sjeo u avion i odletio u nepoznato. Navodno nije bio sam.

U Upravi tvrtke Gorup nikakve službene informacije ne žele davati. Tek negoduju zbog novinskih članaka i pisanju o propasti i dugovanjima. Kažu da rade normalno. O detaljima poslovanja ne žele pričati. Na Fini još uvijek stoji zahtjev Gorup grupe za pokretanjem predstečajne nagodbe koja još nije odobrena.

Najčitaniji članci