News

Komentari 134

IDS potvrdio: Darko Lorencin preuzima Ministarstvo turizma

IDS potvrdio: Darko Lorencin preuzima Ministarstvo turizma

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić potvrdio je da je Darko Lorencin njihov kandidat za novog ministra turizma. Lorencin je prihvatio ponudu premijera Zorana Milanovića

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić potvrdio je da je Darko Lorencin njihov kandidat za novog ministra turizma, a njegov zamjenik bit će  Ratimir Ivičić. Jakovčić je na izvanrednoj konferenciji za novinare rekao kako su Lorencin i Ivičić rješenje koje predstavlja dobru spregu politike i struke, te kako Lorencin ima političku podršku premijera Milanovića i Vlade. 

Inače, Darko Lorencin trenutačno obavlja dužnost pomoćnika ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, a u ministarstvu je zadužen za investicije i konkurentnost. 

Kako doznaje Večernji list, Darko Lorencin je prihvatio ponudu premijera Zorana Milanovića da postane novi ministar turizma. 

Darko Lorencin je diplomirani ekonomist (rođen 1970.), živi u Medulinu, oženjen je i ima dvoje djece. Bio je član Nadzornog odbora TV Nova iz Pule, a sa suprugom ima tvrtku Lorencin d.o.o. koja se bavi trgovinom, poljoprivredom i turizmom. Od 2000. do 2012. godine bio je i direktor tvrtke IDA, istarske razvojne agencije. 

U imovinskoj kartici naveo je da je vlasnik kuće (90 m2) s okućnicom (300 m2) u Medulinu koju je stekao darovnim ugovorom. Od ostale imovine Lorencin je naveo još samo automobil Jeep Wrangler iz 1990. vrijedan 30.000 kuna. 

Lorencin ima čak tri stambena kredita.  Dva je uzeo 2010. godine, oba u Hypo banci i oba na rok otplate od 25 godina. Po prvom je dužan još 93.640 eura, a po drugom još 72.402 eura (na dan 2. veljače 2012. godine). Treći kredit uzeo je 2008. godine u OTP banci na rok otplate od deset godina. Na dan 2. veljače 2012. bio je dužan još 11.491 euro. U imovinskoj kartici nije naveo nekretnine koje su kupljene kreditom.

No, u Vladi tvrde da je porijeklo imovine Darka Lorencina potpuno čisto.

- Darko Lorencin je 2004. godine podigao kredit u švicarskim francima kojim je počeo graditi kuću u Grožnjanu. Kad je došao do roh-bau faze, kuću unosi u temeljni kapital tvrtke Lorencin (temeljni kapital uvećan je 2. veljače 2009. godine za 785.300 kuna, nap. a.), koja je u vlasništvu njega i supruge. Potom 2010. godine uzima dva kredita u eurima u Hypo banci kojima zatvara stari kredit u švicarskim francima. U međuvremenu dovršava kuću u Grožnjanu koju njegova tvrtka iznajmljuje turistima. Treći, najmanji kredit uzet u OTP banci Lorencin je iskoristio za gradnju bazena uz spomenutu kuću u Grožnjanu - objašnjavaju u Vladi.

Najčitaniji članci