News

Komentari 44

Odluka o ulasku u Schengen za par mjeseci? Plenković: To je moguće. Ispunili smo kriterije

Odluka o ulasku u Schengen za par mjeseci? Plenković: To je moguće. Ispunili smo kriterije

Plenković je nakon sastanka s predsjednikom Europskog vijeća izjavio: 'Moguće je da ulazak Hrvatske u Schengen bude na dnevnom redu već za vrijeme slovenskog predsjedanja unijom'

Premijer Andrej Plenković na summitu EU u Bruxellesu vodi i razgovore o ulasku Hrvatske u Schengen i eurozonu, glavnim strateškim ciljevima otkad smo postali članica EU, a odluka o konačnom ulasku mogla bi se staviti na dnevni red između 1. srpnja i 31. prosinca.

Nakon sastanka s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, Plenković se sastao i s povjerenicom EU za unutarnje poslove Ylvom Johansson, a potom najavio tu mogućnost. 

Hrvatska očekuje da bi njezino članstvo u šengenskom prostoru moglo doći na dnevni za vrijeme slovenskog predsjedanja EU-om u drugoj polovici ove godine, izjavio je u ponedjeljak hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Mislim da je to moguće. Kada gledamo ukupno jako dobre odnose koje sada imamo sa Slovenijom, to bi bio sjajajan scenarij da se tako nešto dogodi baš za vrijeme slovenskog predsjedanja Vijećem EU-a”, izjavio je Plenković novinarima.

On je o ulasku Hrvatske u šengenski prostor i eurozonu razovarao s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i povjerenicom za unutarnje poslove Ylvom Johansson. 

I prethodna i aktualna Europska komisija potvrdile su da je Hrvatska ispunila sve tehničke kriterije za ulazak u šengenski prostor i sada je na državama članicama, odnosno Vijeću EU-a da o tome donesu političku odluku.

Na pitanje očekuje li poteškoće od pojedinih članica, Plenković je rekao da je Hrvatska kroz dijalog sa svojim partnerima uspjela pokazati da je uspjela ispuniti sve kriterije.

“Mislim da smo sada u situaciji da idemo prema odluci Vijeća koja će biti pozitivna”, rekao je.

Komisija je najavila da će 2. lipnja objaviti novu strategiju za šengenski prostor i dva zakonodavna prijedloga za promjenu šengenskog evaluacijskog sustava i šengenskog informacijskog sustava.

Što se tiče drugog hrvatskog strateškog cijlja, ulaska u eurozonu, Plenković je rekao da se o tome razgovora s izvršnim potpredsjednikom Valdisom Dombrovskisom i da bi ubrzo mogla ostvariti i taj cilj.

"Vjerujem da ćemo uspjeti postati članica eurozone u sljedeće dvije godine", rekao je.

S Michelom je Plenković razgovarao i o stanju na jugoistoku Europe, posebno u Bosni i Hercegovini. Premijer je rekao da Hrvatska podržava europske ambicije svojih susjeda, a što se tiče BiH istaknuo je potrebu promjene izbornog zakona koji bi omogućio održavanje parlamentarnih izbora u toj zemlji sljedeće godine i koji bi bio pravedan za sva tri konstitutivna naroda i ostale građane.

Plenković i Michel su osudili potez bjeloruskih vlasti, koje su prisilile zrakoplov Ryanaira na letu iz Atene u Vilnius da prisilno sleti u Minsk i iz njega izvukli bjeloruskog oporbenog aktivista i njegovu djevojku.

Najčitaniji članci