Obavijesti

News

Komentari 3

Odluka: Talijanski Ustavni sud dekriminalizirao eutanaziju

Zbog ovakve odluke Ustavnog suda parlament će morati donijeti zakon, rekla je Cristina Papa, profesorica na sveučilištu u Perugiji. Katolička crkva se pak odlučno protivi ovakvoj odluci

Sudska odluka kojom se u Italiji zapravo dekriminalizira potpomognuto samoubojstvo govori o dubokim promjenama u talijanskom društvu unatoč pokušajima Katoličke crkve da i dalje utječe na etičke rasprave.

Zatraživši ipak od parlamenta da donese zakon o tom pitanju, Ustavni sud je u srijedu navečer odlučio da se potpomognuto samoubojstvo može proglasiti zakonitim ako se steknu ova tri uvjeta: bolest koja prouzrokuje nepodnošljivu patnju i koja se ne može liječiti, pristanak bolesnika i kontrola državnih vlasti.

U toj zemlji sa snažnom katoličkom tradicijom odluka je povijesno važna jer kazneni zakon u načelu kažnjava "poticanje i pomaganje u samoubojstvu" zatvorskom kaznom od pet do 12 godina.

Visoki sud je odlučivao o slučaju čelnika Radikalne stranke - koja zagovara pobačaj i eutanaziju - koji je 2017. odveo u Švicarsku poznatog talijanskog DJ-a, tetraplegičara, radi potpomognutog samoubojstva.

"Zbog ovakve odluke Ustavnog suda parlament će morati donijeti zakon", rekla je Cristina Papa, profesorica na sveučilištu u Perugiji.

Katolička crkva se pak odlučno protivi ovakvoj odluci. Talijanski kardinal Giovanni Angelo Becciu, pročelnik Kongregacije za proglašenje svetih, upozorava na "opasnost širenja kulture smrti".

Nadbiskup Chieti-Vasta, Bruno Forte misli da se "izostanak jasnog pozivanja na prigovor savjesti može protumačiti kao obveza" glede potpomognutog samoubojstva. S kršćanskog gledišta, napominje, "to je nedopustivo: život je Božji dar i nitko ga nema pravo oduzeti ni pomoći drugome da to učini".

Najmanje je 4.000 katoličkih liječnika spremno pozvati se na prigovor savjesti ako se budu našli pred takvim zahtjevom, objavila je njihova strukovna udruga.