Obavijesti

News

Održana Akcija čišćenja plaža i opožarenih dijelova na Pelješcu

Održana Akcija čišćenja plaža i opožarenih dijelova na Pelješcu
5

Studenti RIT Croatia u suradnji s lokalnom zajednicom Trstenika očistili velike količine smeća

U subotu, 16. travnja, oko 80 studenata RIT Croatia, predstavnici lokalne zajednice i članovi nekoliko ronilačkih klubova iz Dubrovačko-neretvanske županije, Mostara i Sarajeva sudjelovali su u akciji čišćenja plaža, morskog dna te čišćenja i sanacije opožarenog područja u Trsteniku na Pelješcu.

Ideja za ovaj projekt razvila se na jednom od predmeta na prvoj godini studija, gdje su studenti dobili zadatak istražiti, predložiti i organizirati projekt pomaganja lokalnoj zajednici. Studenti su, uz vodstvo profesora inicijalnu ideju uspješno sproveli u djelo, a ideju je od početka podržao Petar Šegedin, predsjednik Mjesnog odbora Trstenik te lokalna zajednica čiji su se članovi rado pridružili akciji.

„Sa oduševljenjem sam prihvatio ideju o ovoj akciji koja je proizašla od studenata te sam pomogao u realizaciji projekta kontaktirajući i ronilačke klubove, kako bi akcija obuhvatila sve ključne segmente važne za čišćenje i sanaciju plaža i okolnih dijelova šume u Trsteniku. Uistinu je zadovoljstvo vidjeti sve ove mlade ljude koji su bili voljni svoju subotu posvetiti unaprijeđenju zajednice, te se zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovoj akciji“, izjavio je g. Petar Šegedin.

„Kao nedavno izabrani član studentskog vijeća RIT Croatia i student prve godine, imao sam čast biti dio tima koji je organizirao ovu akciju. U samom početku nisam ni znao koliko je toga potrebno da bi se jedan ovakva akcija provela u djelo. Sastanci, traženje sponzora, dogovori sa lokalnom zajednicom, planiranje autobusnog prijevoza, samo je mali dio u cjelokupnoj organizaciji“ objašnjava Niko Katušić, student prve godine na RIT Croatia, i nastavlja „na sam dan akcije, rani subotnji sati nisu ni meni, a ni mojim kolegama predstavljali ni najmanji problem. Pri dolasku u Trstenik podijelili smo se u grupe i prionili poslu, jer smeća kojeg je more nanijelo je bilo izuzetno puno. Uz rad i druženje na otvorenom zraku imali smo priliku i upoznati lokalno stanovništvo koje je također sudjelovalo u akciji čišćenja te nam je nakon akcije organiziran fantastičan ručak. Na kraju akcije, za nas nije bilo ljepšeg osjećaja nego kada smo se ukrcali u autobuse iz kojeg smo vidjeli potpuno očišćene plaže, bez smeća. Zasigurno je uloženi trud rezultirao popravkom cjelokupne slike Trstenika. Sretan sam što je ova akcija uspješno izvedena i radujem se što ću kroz nadolazeće godine studiranja imati još prilika za sudjelovanje u sličnim akcijama“.

U ime svih studenata koji su bili uključeni u akciju, posebna zahvala ide gdinu. Mandiću, predstavniku Autobusnog Kolodvora Dubrovnik, gdinu. Peru Jerkoviću iz Čazmatransa i gdinu. Lovru Vojvodiću iz Autrotransa koji su osigurali besplatan prijevoz za volontere. RIT Croatia će sa zadovoljstvom nastaviti poticati studente u stvaranju doprinosa zajednici, što je jedan od integralnih dijelova u razvoju mladih ljudi u savjesne i uspješne članove zajednice.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi