Obavijesti

News

Komentari 7

Oduševljavaju sve u Slunju: Tri srednjoškolca glume 'babe'

Oduševljavaju sve u Slunju: Tri srednjoškolca glume 'babe'
1

Dramska skupinu Babe je 21. prosinca, baš na dan kad je trebao biti smak svijeta, u dvoranu s 249 mjesta privukla čak 381 gledatelja s plaćenom ulaznicom

VIDEO

Srednjoškolci Nikola, Ante, Nikola i Ivan te samo malo stariji Ivan i Martina, uz pomoć scenografkinje Brigitte, oduševljavaju Slunjane, a na posljednje predstave dolazili su ih gledati i gosti iz Karlovca i Zagreba.

U Slunju, gradiću u kojem „nema ničega“ i koji „nestaje najbrže u Hrvatskoj“, kako je nedavno pisao Jutarnji list, ne samo da se nađe i lijepoga i zanimljivoga, poput Rastoka recimo, nego ima i senzacija.

Upravo bi se to moglo reći za Dramsku skupinu Babe, koja je 21. prosinca, baš na dan kad je trebao biti smak svijeta, u dvoranu s 249 mjesta privukla čak 381 gledatelja s plaćenom ulaznicom.

- Kad smo vidjeli tolike ljude, uhvatila nas je panika, ali nakon prvog smijeha i pljeska bilo je sve u redu - kaže Nikola Butina, jedan od Baba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Babe Milku, Jeku i Kaju igraju 17-godišnjaci Ante Rakocija, Nikola Katić i Nikola Butina, učenici drugog i trećeg razreda slunjske Srednje škole. Milkinu kćer Nadu glumi 20-godišnji Ivan Rakocija, unuka Nikicu 16-godišnji Ivan Štimac, a Kajinu unuku Mirelu 20-godišnja Martina Begović, koja je nedavno zamijenila 17-godišnju Barbaru Gržan.

No, nije to bilo prvi put da su Babe starinskim domaćim govorom te duhovitim „sukobima“ baka i unuka oduševile Slunjane. U godinu dana pripremile su dvije predstave - „Bož'ćevanje i bož'ćno naklapanje“ te „Krupnu ženu“, a njihovih pet izvedbi vidjelo je 1359 gledatelja. Već na svojoj prvoj „velikoj“ predstavi Babe su u prosincu 2011. prodale 351 kartu, a sav prihod darovale su bolesnom dječaku i djevojčici bez majke.

Iako u svom mjestu nije lako uspjeti, Babe su postale „zvijezde“, pa ih zovu na sve strane. Nastupile su na smotri kazališnih amatera u Karlovcu, pobijedile na dva županijska Lidrana s jednočinkama „Kolač“ i „Crvenkapica“, gostovale u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a najdraži im je bio nastup s Ladaricama.

- Taj 6. kolovoza 2012. bio mi je najsretniji dan u životu! Najprije smo na svečanoj sjednici dobili zahvalnicu Grada Slunja, a onda smo predvečer nastupili s Ladaricama - ističe Nikola Butina.

Slava im se brzo širila pa su na repriznu predstavu „Krupne žene“, potkraj prošle godine, došli i gosti iz Karlovca i Zagreba, među njima i televizijski snimatelj, i tako su Babe uoči svoje druge godišnjice postojanja dospjele i na televiziju.

Mali sajam pisanica u Slunju

Tradiciju pisanja pisanica za Uskrs u Slunju njeguju i članovi Dramske skupine Babe, a svoju su kolekciju izložili i na Uskrsnom sajmu u slunjskom gradskom parku.

Profil na Facebooku

Iako „vremešne“, Babe imaju i profil na Fejsu (Milka, Jeka & Kaja). Tamo pozivaju na predstave, „podivane“ s fanovima, komentiraju aktualnosti, a proročki su najavile i da će biti u 24 sata. Na tom su profilu, uz stotine fotografija, i „životopisi“ svih Baba.

Svestrani Nikola Butina, koji glumi babu Kaju, piše scenarije, režira, pleše u KUD-u, najviše se do dolaska Brigitte Obajdin u ekipu brinuo o scenografiji, a ako treba, zna krojiti i šivati suknje za predstave. Nikola Katić (Jeka) voli aute i bavi se njima. Nisu, doduše, puno vredniji od njegova džeparca, ali - voze. Lani je to bio stojadin težak nekoliko stotina kuna, a sad radi na nešto skupljoj peglici. Ante Rakocija (Milka) marljiv je u školi i na predstavi, al i kod kuće - zajedno s roditeljima unajmio je i obrađuje 15 jutara zemlje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a