Obavijesti

News

Komentari 2

Odvjetnici o cyber napadima na kolege: 'Nismo imali pojma...'

Odvjetnici o cyber napadima na kolege: 'Nismo imali pojma...'

Nakon godinu dana traganja za hakerima koji su pokrali odvjetnike, zagrebački policajci su u srijedu uhitili Nikolu D. s područja Zagrebačke županije. Sumnjaju da mu je pomagao kolega iz BiH za kojim tragaju

VIDEO

Obzirom da sam involviran u obrani u tom predmetu ne bih komentirao, kazao je odvjetnik Rafael Krešić.

Naime, u srijedu je policija uhitila Nikolu D. s područja Zagrebačke županije kojeg se sumnjiči da je zajedno s državljaninom Bosne i Hercegovine počinio ukupno 20 cyber napada na odvjetničke urede diljem Hrvatske i pritom ih oštetio za 108.400 eura, javlja Jutarnji list. Drugoosumnjičenog i dalje traže.

- Danas sam prvi put za tako što čuo iz medija. Nitko od kolega mi se nije požalio da je imao taj problem - kazao je odvjetnik Krunislav Olujić. 

Isti odgovor su nam dali i drugi odvjetnici s kojima smo stupili u kontakt. Nitko o cyber napadima nije imao pojma dok se nije pojavila vijest u medijima. Kolege oštećenika tvrde da su odvjetnički uredi vrlo vjerojatno od policije dobili naputak da o slučaju ne govore. 

Odvjetnik iz Dubrovnika, nepoznatog identiteta, je prvi prijavio prijevaru, a potom su policijski službenici Odjela kibernetičke sigurnosti Policijske uprave Zagrebačke na temelju više kaznenih prijava uspjeli razotkriti tko stoji iza još jedne kibernetičke prijevare. 

- Nama u naš odvjetnički ured malo-malo dolaze nekakve čudne e-mail poruke koje mi nastojimo ne otvarati niti na njih odgovarati. To su obično nekakve prijetnje kojima se traži da odmah uplatimo određeni iznos novaca kako oni ne bih objavili nekakve inkriminirajuće fotografije. Poruke takvog sadržaja vjerojatno stiže i velikom dijelu građana. U današnje vrijeme treba biti jako oprezan i ne igrati se s tim - dodao je odvjetnik Olujić.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su prvoosumnjičeni punoljetni hrvatski državljanin s područja Zagrebačke županije i drugoosumnjičeni državljanin Bosne i Hercegovine tijekom 2023. godine počinili ukupno 20 kaznenih djela „Računalna prijevara“ iz članka 271. stavak 2., „Pranje novca“ iz članka 265. stavak 1. i 3., „Neovlašteni pristup“ iz članka 266. stavka 1., „Neovlašteno presretanje računalnih podataka“ iz članka 269. stavka 1., „Računalna prijevara“ iz članka 271. stavak 1. i 2. u vezi članka 34. i „Krivotvorenje isprave“ iz članka 278. stavak 1. i 3. Kaznenog zakona, na način da su neovlašteno pristupali internetskom bankarstvu oštećenih odvjetničkih ureda, neovlašteno izdavali naloge u korist tuzemnih i inozemnih bankovnih računa, a koje su prethodno otvarali korištenjem krivotvorenih osobnih isprava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...