Obavijesti

News

Komentari 14

Oettinger izrazio razumijevanje za zastoj reformi u Hrvatskoj

Oettinger izrazio razumijevanje za zastoj reformi u Hrvatskoj
1

Podsjetio je da je 2017. izbila kriza u Agrokoru koja se mogla "itekako negativno odraziti na BDP. "Ta se situacija sada pomalo rješava i u tom smislu vlada ima slobodna leđa", dodao je Günther Oettinger

VIDEO

Visoki dužnosnik Europske komisije (EK) sugerirao je u četvrtak u Zagrebu kako zastoj u reformama u Hrvatskoj nije iznenađujući, s obzirom na krizu u Agrokoru i na to da je u posljednjih nekoliko godina promijenila nekoliko vlada.

EK je u izvješću objavljenom u srijedu navela da je Hrvatska ostvarila ograničen napredak u provedbi prošlogodišnjih preporuka te da strukturne reforme nisu napredovale.

Europski povjerenik za proračun i ljudske resurse Günther Oettinger smatra da Hrvatska kao najmlađa članica EU-a "ne može biti vodeća na tablici".

"Osim toga, Hrvatska je zadnjih par godina promijenila jako puno vlada i nije bilo kontinuiteta potrebnog za provođenje reformi", rekao je Oettinger na konferenciji za novinare.

Podsjetio je da je 2017. izbila kriza u Agrokoru koja se mogla "itekako negativno odraziti na BDP. "Ta se situacija sada pomalo rješava i u tom smislu vlada ima slobodna leđa", dodao je.

Podsjetio je na nedavni sastanak premijera Andreja Plenkovića s Komisijom u Bruxellesu kada je povjerenicima najavio da će 2018. biti godina reformi u Hrvatskoj.

"Kada pogledamo u budućnost, u 2018. i 2019. možemo reći da je svrha izvještaja Komisije podržati i savjetovati hrvatsku vladu. S hrvatske strane postoji spremnost da se prihvate te preporuke", rekao je Oettinger.

Komisija je u svibnju prošle godine uputila pet preporuka za Hrvatsku, koje se odnose na javne financije i oporezivanje, mirovine, tržište rada i socijalnu zaštitu, određivanje plaća, javnu upravu i državna poduzeća te uslužni sektor i pravosudni sustav.

U izvješću objavljenom u srijedu izvršno tijelo EU-a zaključuje da je Hrvatska ostvarila ograničen napredak u provedbi preporuka i da strukturne reforme nisu napredovale.

Stručnjaci EK-a ističu da Hrvatska sada ima rast iznad svoga potencijala, da se taj rast već pomalo ispuhuje, došlo je do usporavanja rasta i to dva kvartala prije nego što je Komisija očekivala te da se bez strukturnih reformi ne može povećati potencijal rasta.

Povod Oettingerova posjeta Hrvatskoj su konzultacije s članicama EU-a o njihovim prioritetima vezano uz Višegodišnji financijski okvir nakon 2020.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.