Obavijesti

News

Komentari 2

Ogulin, zavičaj bajki: 'Priče iz davnina' su kod nas stvarnost

Ogulin, zavičaj bajki: 'Priče iz davnina' su kod nas stvarnost
1

Centar je jedinstven u interpretaciji nematerijalne baštine, prije svega bajke, ali i stvaralaštva i bajkopisaca, pogotovu Ivane Brlić Mažuranić, postavljen po principima znanja upotrebom novih tehnologija

VIDEO

Svi bismo se trebali ponekad vratiti u djetinjstvo, povremeno okusiti tu bezbrižnost i radoznalost, a upravo u našoj kući to uspijemo postići i kod odraslih posjetitelja koji se ovdje opuste te na trenutak zaborave na životne obaveze, radno vrijeme, račune..., priča nam pripovjedačica Sanja iz Ivanine kuće bajki u Ogulinu.

bajke

Upravo je ogulinski bajkoviti krajolik inspirirao najznačajniju svjetsku spisateljicu za djecu, Ivanu Brlić Mažuranić, tijekom pisanja knjige “Priče iz davnine”, zbog čega je Ogulin prozvan “zavičajem bajki”. Centar inspiriran djelom “Priče iz davnine” otvoren je prije četiri godine u obnovljenoj kućici unutar starog Frankopanskog kaštela.

Bajke i tehnologija

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Centar je jedinstven u interpretaciji nematerijalne baštine, prije svega bajke, ali i stvaralaštva i bajkopisaca, pogotovu Ivane Brlić Mažuranić, postavljen po principima znanja upotrebom novih tehnologija - govori ravnateljica Ankica Puškarić, inače začetnica ideje projekta kuće bajke.

Već na ulazu u Centar posjetitelje u svijet bajki uvode Ivana Brlić Mažuranić, Malik Tintilinić, Palunkova žena i baka iz Šume Striborove.

Stručne voditeljice posjetitelje vode uz kostimirano pripovjedno vođenje kroz stalni postav izložbe koju je moguće pogledati i na engleskom jeziku. Putovanje kroz izložbu započinje u “Čarobnoj šumi”, mjestu gdje stabla govore priče iz spisateljičina života i prepričavaju njezine bajke. Razgledavanje se nastavlja prolaskom kroz “Začarane hodnike” u kojima se nalaze interaktivni ekrani na kojima se doznaje sve o spisateljici i njezinim djelima, kao i o ostalim poznatim bajkama i bajkopiscima, detaljima iz bajki, a na njima se može i provjeriti znanje kroz interaktivne edukativne igre. U hodnicima se mogu slagati puzzle na zidu, gledati kroz špijunke...

- Djeca se, ali i odrasli, tijekom obilaska jako brzo sažive i ovdje se osjećaju kao u bajci. Na kraju obilaska djeca iznenađeno pitaju zar je već gotovo, a mene zovu teta Ivana – rekla je Sanja Kolić, pripovjedačica Ivanine kuće bajke, dodajući da se svi rado vraćaju jer su u kući doživjeli posebno iskustvo.

'Igre, puzzle, učenje...' 

- Nakon zajedničkog obilaska djeca jedva čekaju da kuću istraže sami, svaki djelić izložbe je iskorišten. Istražuju, rade u parovima ili grupama, vole proći tajanstvenim hodnikom u kojemu slušaju sadržaje, sve u svemu - sjajno se zabavljaju, kaže nam za kraj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)