Obavijesti

News

Komentari 15

'Oko 180 Hrvata je u Izraelu, situacija je vrlo izazovna'

'Oko 180 Hrvata je u Izraelu, situacija je vrlo izazovna'

Osiguranje repatrijacije naših državljana je trenutno prioritet, javljaju iz Ministarstva. Koordiniraju mogućnost prijevremenog prijevoza za naše državljane za povrat u Hrvatsku

VIDEO

Ratno je stanje u Izraelu, a 180 hrvatskih državljana se trenutno nalazi tamo.

Priopćenje Ministarstva vanjskih poslova o situaciji s Hrvatima u Izraelu prenosimo u cijelosti:

Od početka krize, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Izraelu je u stalnom kontaktu s hrvatskim državljanima koji tamo borave. Sukladno prikupljenim informacijama, oko 180 hrvatskih državljana nalazi se trenutno u Izraelu. 

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova intenzivno radi na pronalasku rješenja za repatrijaciju naših državljana u Hrvatsku. Situacija je vrlo izazovna i promjenjiva - putnički zračni promet u Tel Avivu je obustavljen, dok su prelasci preko graničnih prijelaza s Jordanom ograničeni. 

Osiguranje repatrijacije naših državljana je trenutno prioritet. MVEP i Veleposlanstvo RH u Izraelu zajedno s izraelskom stranom, koja planira daljnje međunarodne letove, koordinira mogućnost prijevremenog prijevoza za državljane u najskorijem mogućem roku.

Ministarstvo vanjskih poslova preporuča hrvatskim državljanima da ne napuštaju svoje sigurno utočište dok se situacija ne stabilizira, te dok se ne pronađe mogućnost repatricije. Pozivamo naše državljane koji se trenutno nalaze u Izraelu da kontaktiraju Veleposlanstvo RH u Tel Avivu, ukoliko to već nisu učinili. Jednako tako, preporučamo im obvezno praćenje uputa Home Front Commanda (https://www.oref.org.il/en), kao i uputa izraelske vojske IDF-a i lokalnih medija. 

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Tel Avivu i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u stalnom su kontaktu s EU i međunarodnim partnerima te nastavljaju pratiti stanje na terenu.

Poljska će zrakoplovima evakuirati svoje ljude iz Izraela: 'Prijeti nam novi val migranata'
Poljska će zrakoplovima evakuirati svoje ljude iz Izraela: 'Prijeti nam  novi val migranata'

Kako doznajemo, odlazak u Izrael sa skupinom hodočasnika iz Sesveta otkazala je jedna putnička agencija samo dan prije planiranog leta iz Zagreba za Tel Aviv. Skupina hodočasnika iz Dugog Sela zasad bi se, prema prvotnom planu, trebala vratiti u Hrvatsku u utorak.

- Kao hodočasnici u Svetoj Zemlji uvijek moramo biti spremni na moguće neugodne i nelagodne situacije. Međutim vjera je ona koja nas nosi. Nema razloga za zabrinutost, sve je u redu. Svi su se hodočasnici sada smirili i zajedno smo u molitvi. Javili su se svojim obiteljima  - rekao je velečasni Anđelo Maly za HKM.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...