Obavijesti

News

Komentari 43

Okovani ledom: Dolazi struja u neke dijelove Gorskog kotara

Okovani ledom: Dolazi struja u neke dijelove Gorskog kotara
62

Sve su ceste probijene, ali su i dalje zatvorene za promet. Prolaze samo terenska vozila za pomoć i lokalni stanovnici. U tijeku je doprema agregata za Čabar

VIDEO

Nakon nedjelje u kojoj je cijeli Gorski kotar ostao bez struje i praktički ostao odsječen od ostatka zemlje, u ponedjeljak ujutro je stanje bilo bolje. Sve su ceste probijene, ali su zatvorene za promet. Prolaze samo terenska vozila za pomoć i lokalni stanovnici. U tijeku je doprema agregata za Čabar, a postavljeni su i u Mrkoplju i Begovom Razdolju. 

Djelatnici HEP-a uspjeli su popraviti jednu hidroelektranu pa je vraćena struja u dijelove Gorskog kotara koji je naknadno ostao bez nje

Sve ekipe su na terenu, a  stanje se polako dovodi u red. Kako su čišćenje cesta i sječa stabala u ovakvim uvjetima pogibeljni, župan Zlatko Komadina  zahvalio se i pohvalio djelatnike Hrvatskih šuma  i vatrogasce.

Na vatrogasca palo deblo i lakše ga ozlijedilo

Vatrogasac Luka Miškulin stradao je u nedjelju prilikom intervencije u Gorskom kotaru. On je na cesti prema Crnom Lugu raščišćavao stabla koja su pala na prometnicu. Na njega je palo deblo i nasreću ga lakše ozlijedilo. Dobro se oporavlja u KBC Rijeka, a u ponedjeljak ga je posjetio župan Zlatko Komadina.

Miškulin je dobrovoljni vatrogasac DVD-a Sušak već 20-ak godina.

Tuneli u mraku, ni benzinske ne rade

Zbog pada napona električne energije u području Gorskog kotara vozače nije moguće upozoriti na stanje u prometu preko promjenljive svjetlosne signalizacije, a zbog povremene i mjestimične kiše koja se ledi u dodiru s tlom vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između tunela Tuhobića i čvora Bosiljevo 2. 

Od čvora Vrata do čvora Bosiljevo 2 pojedini tuneli nemaju električne energije, a ne rade ni benzinske crpke, izvijestili su iz HAK-a.

Zimski su uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostale je obavezna zimska oprema između čvorova Kikovice i Bosiljevo 1.

Zbog jakog vjetra na dionici Jadranske magistrale (D8) od Bakra do Senja promet je zabranjen za I. skupinu vozila, a od Karlobaga do Svete Marije Magdalene i za II. skupinu.

U Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, te većem dijelu unutrašnjosti kolnici su mokri i skliski, a zbog niskih temperatura HAK upozorava na moguću poledicu. 

Na cestama u gorju i na podvelebitskom dijelu Jadranske magistrale (D8) mogući su odroni.

Zbog ledene kiše i srušenih stabala za sav su promet u Gorskom kotaru zatvorene ceste

- D3 stara cesta kroz Gorski kotar na dionici Kikovica-Gornje Jelenje-Sopač,

- D32 Gornje Jelenje-Delnice-Tršće-Smrečje-Gerovski kraj-Crni Lug-Parg,

- ŽC5031 Čabar-Plešce,

- ŽC5032 Crni Lug-Mrzle Vodice-Gornje Jelenje,

- ŽC5062 Kraljev Jarak-Fužine,

- ŽC5068 Vrata (spoj s autocestom)-Belo Selo-Bukovac,

- ŽC5185 Mali Lug-Zamost i

- LC58036 Vrbovsko-Kučaj-Okruglica.

Sljemenska cesta zatvorena zbog prepriječene ralice

Zimski uvjeti su i na području Samobora i Zaprešića.  Sljemenska cesta u Zagrebu zatvorena je za sav promet, zbog prepriječene ralice.

Cijeli Gorski kotar bez struje, u ponedjeljak nema škole

Stanovništvo Gorskog kotara od nedjelje u 18 sati gotovo je bilo potpuno bez struje. Radi se o ukupno 14.000 kućanstava, a otkazana je i škola u ponedjeljak

Struja se do ponedjeljka ujutro vratila u neka goranska mjesta - Vrbovsko, Delnice, Ravnu goru i Skrad, drugi stanovnici Gorskoga kotara još je nemaju, javlja HRT.

Najteže je u Gorskom kotaru, gdje su bez struje ostali Čabar, Fužine, Mrkopalj i cijela kupska dolina. 

Iz centra 112 kažu kako bez obzira na stanje u Gorskome kotaru nije bilo značajnijih intervencija Hitne medicinske pomoći, a župan Primorsko-goranski, Zlatko Komadina za područje je Vrata i čabarski kraj proglasio elementarnu nepogodu te najavio kako će ona biti vjerojatno proglašena za još neke dijelove Gorskog kotara.

Zbog snijega i leda na teren su izašli vatrogasci, koji su uklanjali srušena stabla s cesta. Prema podacima DHMZ-a, stabilizacija vremena očekuje se tijekom ponedjeljka, kada bi trebao prestati padati snijeg koji se na tlu ledi.

Djelatnici HEP-a i pripadnici civilne zaštite odsječenim stanovnicima bi trebali priskočiti u pomoć. 

Putnici koji su 'zaglavili' u vlakovima, busevima stigli na odredišta

Kako su priopćili iz HŽ Infrastrukture, 'putnici koji prošle noći nisu bili u mogućnosti stići do svojih odredišta na riječkoj pruzi, prevezeni su tijekom dana autobusima, čim je to bilo moguće zbog stanja na cestama'.

Tako su putnici iz vlaka 702 koji je vozio na relaciji Zagreb-Rijeka, a koji su noć proveli u Delnicama, prispjeli u Rijeku u nedjelju u 13.39 sati. Putnici vlakova 701 i 4607 na relaciji Rijeka-Ogulin-Zagreb, a koji su noć proveli u Vratima kod Fužina, autobusom su prevezeni do Ogulina i potom do Zagreba. U Zagreb su stigli u nedjelju u 15.45 sati. 

'Ne krećite prema Gorskom kotaru bez prijeke potrebe'

- Sve dežurne ekipe HŽ Infrastrukture su na terenu kako bi se dionica pruge između Ogulina i Rijeke što prije osposobila za promet, ali molimo putnike da ne kreću na put u smjeru Gorskog kotara bez prijeke potrebe do daljnjega - stoji u priopćenju HŽ Infrastrukture.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...