Obavijesti

News

Komentari 37

Olujni vjetar poharao naselja kraj Siska: 'Bilo je prestrašno. Djeca su vrištala i plakala...'

Olujni vjetar poharao naselja kraj Siska: 'Bilo je prestrašno. Djeca su vrištala i plakala...'
8

Pijavica je otpuhala desetak krovova u naselju Palanjek, a jedan krov u naselju Hrastelnica bacila na parkirani auto

VIDEO

Nitko to nije očekivao. Odjednom kao da se nadvila neka bijela prašina oko nas i onda je počelo strašno lupati. Sve se treslo, djeca su vrištala i plakala. Nismo znali što se događa jer od te bijele prašine nismo ništa vidjeli. Bojala sam se da će vjetar izvaliti vrata. Držala sam ih dok je moja mala kći plakala. Nisam znala što da radim. Kad se smirilo, vidjeli smo da na kući više nema krova, ispričala je Zvjezdana iz naselja Palanjek kraj Siska, gdje je snažan vjetar u utorak odnio desetak krovova.

POGLEDAJTE VIDEO: Štete od nevremena u prigradskom naselju Palanjek

Pokretanje videa...

Sisak: Štete od nevremena u prigradskom naselju Palanjek 01:45

Stanovnici se ne mogu načuditi katastrofi koja ih je zadesila. Kako kažu, cijeli dan je bilo lijepo vrijeme, a nebo se odjednom počelo mijenjati.

storyeditor/2023-08-30/370531873_728175329350164_9197173815599038210_n.jpg

- Bilo je gore od potresa. Čuli smo kako sve puca i lupa. Oko nas su letjeli limovi, grede i cigle. Nama je vjetar otpuhao cijeli krov. Dvorište je bilo zakrčeno šutom. Ostali smo i bez struje, a tu noć je u dječjim sobama bilo više od 10 centimetara vode. Uništen nam je i namještaj, a do maloprije nismo imali ni struje - opisuje Božica koja u kući na početku naselja živi s mužem i petero djece.

Obitelj se od jučer nije smirila. Cijeloga dana saniraju krov, odnosno pokrivaju ga najlonom. Kako kažu, boje se novih kiša jer im je već stradao dio namještaja.

- Sinoć je u dječjim sobama bilo više od 10 centimetara vode. Već je puno toga stradalo. Sva nam je posteljina natopljena. Nadam se da će nam brzo to srediti jer dolazi jesen i nove kiše, a toga se trenutačno najviše bojimo. Također, moja najmlađa kći Tina je teško bolesna. Ona je ostala bez bubrega, a ja sam bila njezin donor za novi bubreg. Strah me da se njoj nešto ne bi dogodilo, moramo paziti da se ona ne razboli - dodaje Božica.

Prirodna nepogoda pogodila je područje naselja Palanjek i Hrastelnicu

Slična slika i kod susjeda koji žive prekoputa Božice. Dvorište je puno građe i lima, a uništeno krovište je prekriveno najlonom.

- Muž i ja smo sjedili u sjenici i čekali da se vrijeme smiri da možemo pokupiti pokošenu travu. Inače nas šest živi u kući, ali su naša tri sina tog dana otišla s djedom u ribolov, a kći Karolina (6) ostala je s nama kod kuće. Samo odjednom se oko nas stvorila prašina. Počelo je nositi sve pred sobom. U sekundi smo utrčali u kuću i držali vrata. Karolina je od straha plakala više od 20 minuta. Nismo je mogli smiriti. To je hujalo, nosilo, lupalo... Ma zvuk je bio prestrašan - ispričala je Slađana.

Njezina obiteljska kuća u samo nekoliko sekundi ostala je bez krova koji su na kredit kupili prije tri godine. Kako kaže, muž i ona su u naselje došli bez ičega, sve su gradili sami malo pomalo.

storyeditor/2023-08-30/371097816_728176406016723_921270985531644750_n.jpg

- Uvijek kad napravimo nekoliko koraka naprijed, nešto nas zadesi i vrati nas unazad. Tako smo nedavno stavili taj krov i nove pločice, i sad ovo. Trudimo se i mučimo da napravimo lijepi dom za našu djecu. Nadamo se da će gradonačelnica i gospodin Kajtazi, koji su nas jučer posjetili, ispuniti obećanja koja su nam dali. Oni su rekli da će se potruditi da se šteta sanira u najkraćem mogućem roku - tvrdi Slađana.

Pijavica je prošla i susjednim naseljem Hrastelnica, gdje je odnijela jedan krov na kući obitelji Alić i bacila ga na susjedin automobil. Odmah su na teren izašli vatrogasci koji su obitelji pomogli maknuti oštećene ostatke i pokriti krovište “za prvu ruku”.

- Vikala sam susjedi kroz prozor da joj je krov pao na auto, a onda mi je ona rekla da je to zapravo moj krov. Sretni smo da nitko nije bio u tom trenutku vani. Bilo je strašno. Tako nešto u životu nisam vidjela - ispričala je Vedrana Alić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...
Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena