Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

"On ima prebivalište u baraci, a meni ne daju u vlastitoj kući"

Kako Crnoja može imati prebivalište u daščari, a meni ne daju da se prijavim u vlastitoj kući, pita se Petar Barišić iz Gunje koji se razbolio od bitke s birokracijom

Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
136 komentara

Policija nam u srijedu nije odgovorila kako je moguće da se Mijo Crnoja mogao prijaviti i dobiti osobnu na daščari u Samoboru. Nitko se ne može prijaviti na objektu u kojem je nemoguće živjeti.

- Tko je izdao kućni broj za daščaru koja je pomoćni objekt i za koji se brojevi ne izdaju? Upitno je kako je MUP mogao izdati osobnu iskaznicu s tom adresom - upitala se i bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš.

Crnoja je, inače, prvo tvrdio da je na adresi prijavljen od 2013., a jučer je rekao da je na daščaru prijavljen od 2011. godine.

Da su za bivšeg policajca Crnoju vrijedili dvostruki kriteriji, svjedoči i nevjerojatan slučaj Petra Barišića (52) iz Gunje.

U borbi s birokracijom i dokazivanju da je kuća njegova se razbolio. Dobio je moždani udar i ove godine je završio u bolnici.

POGLEDAJTE VIDEO:

'Uzeli su mi osobnu'

- Pokušao sam se prijaviti na svoju kuću kojoj sam vlasnik. Policija je došla u terensku provjeru i zaključili su da se ne mogu prijaviti jer nije adekvatna za život - govori nam Barišić.

Živi u kombiju u dvorištu svoje kuće. Barišić na njega, naravno, ne može biti prijavljen.

Sve je počelo kad je još 2013. godine kupio kuću u Gunji , a to dokazuje i urednim vlasničkim papirima. Uređivao ju je i uselio se u nju tri mjeseca prije katastrofalne poplave u svibnju 2014. godine.

Nakon što je Vlada odlučila obnoviti cijelo poplavljeno područje, dobio je i rješenje o obnovi svoje kuće koja je teško nastradala u poplavi.

- Bio sam u susjednom selu čekajući obnovu. U to doba je došla provjeriti policija živim li u kući. Nisu me našli jer je u njoj bilo nemoguće živjeti. Neki susjedi su rekli da ja tu ne živim. Nakon toga je poništeno rješenje o obnovi, a prvi puta kad sam prelazio granicu oduzeli su mi osobnu u kojoj je adresa stanovanja bila moja kuća - govori nam Barišić.

Čisto vlasništvo i broj

Pita se kako je mogao biti u kući koja čeka obnovu. No iako se žalio, imao svjedoke na sudu koji su potvrdili da tamo živi, vlasnički list kojim dokazuje da je vlasnik, ništa nije pomoglo.

Izgubio nadu

- Sad sam prijavljen kod prijatelja kako bih imao dokument. Osobnu ne mogu dobiti na svoju kuću, a bez dokaza da živim tamo nema ni obnove. Ja sam uništen čovjek, bez igdje ičega svoga - priča nam Barišić kroz suze.

Kad je vidio da je Crnoja prijavljen na daščaru i da mu je izdana osobna iskaznica, nije mogao vjerovati da u istoj državi mogu vrijediti tako različiti kriteriji. Barišić je teško bolestan i gubi nadu da će mu itko pomoći.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message