'Ona je bila tako očajna da je odjednom prestala biti mama' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 181

'Ona je bila tako očajna da je odjednom prestala biti mama'

'Ona je bila tako očajna da je odjednom prestala biti mama'
1

Psihijatar Ivan Urlić kaže da smireno ponašanje majke, kad je došla k djedu i baki po djecu, nije neobično. Urlić tvrdi i da joj se moglo pomoći te da se mogla izliječiti unatoč teškom stanju

VIDEO

Ovo je krajnja kategorija očaja, dubok duševni poremećaj koji oslobađa agresivni poriv, rekao je poznati splitski psihijatar Ivan Urlić.
I sam potresen nesvakidašnjom tragedijom u Kutini, dao nam je svoj stručni osvrt  na tragediju u šumi pokraj Kutine, gdje su u izgorjelom autu pronađena tijela Marine Š. (29) i njezine dvoje djece, kćeri stare pet godina i jednogodišnjeg sina.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

03:05

- Riječ je o situaciji kad je majka, obuzeta teškim očajem, zapravo prestala biti majka. Sigurno je proživljavala teške trenutke kakve si ne možemo ni zamisliti i možemo samo nagađati zašto je sve to prenijela na djecu. Bila je duboko depresivna što može biti uzrokovano preosjetljivošću majke na vanjske čimbenike ili su pak bili unutarnji razlozi, primjerice poremećena kemija u mozgu. Budući da su i djeca stradala, uvijek možete računati da je u pitanju bio i bijes. Ako su djeca prethodno bila na čuvanju kod djeda i bake, to znači da je znala da će se o njima imati tko brinuti ako samo sebi naškodi. Očito je bila toliko rastrojena pa ih ni unatoč toj spoznaji nije ostavila na životu - objasnio je Urlić.

Dodao je da smireno ponašanje majke kad je došla k djedu i baki po djecu nije neobično.

- Kad osoba donese konačan sud o tome kako će okončati, osjeti neku vrstu oslobođenja i tek se u tim zadnjim trenucima počinje staloženo ponašati - zaključio je splitski psihijatar.

Urlić tvrdi i da joj se moglo pomoći te da se mogla izliječiti unatoč teškom stanju.

- Ljudi umisle da su im sva vrata zatvorena, a to skoro nikad nije tako - rekao je Urlić.

‘Kad odluče da će se ubiti, počinje život nakon života’

Psihijatar Urlić ističe da obitelj i prijatelji osobe koja se odlučila ubiti teško mogu išta primijetiti. Zapravo, kaže da je sasvim uobičajeno da ništa ne shvate i ne vide nikakvu naznaku.

- Onima koji su donijeli konačan sud o tome kako će okončati kao da počinje život nakon života. Osjete oslobođenje i ponašaju se smireno - tvrdi psihijatar.

Šumari su problijedili od prizora...

Podsjetimo, prema prvim informacijama, sumnja se da je majka počinila samoubojstvo te u smrt povela i malodobnu djecu. Tri izgorjela tijela u šumskom predjelu Staro brdo u Husainu kraj Kutine pronašli su šumari oko 9 sati. Od prizora su problijedjeli. Odmah su pozvali policiju Prema prvim informacijama, sumnja se da je majka počinila samoubojstvo te u smrt povela i malodobnu djecu. Tri izgorjela tijela u šumskom predjelu Staro brdo u Husainu kraj Kutine pronašli su šumari oko 9 sati. Od prizora su problijedjeli. Odmah su pozvali policiju.

Marina je u ponedjeljak oko 15 sati, kao i obično, otišla s posla. Bila je vedra i dobro raspoložena te nitko tko ju je vidio nije mogao ni pomisliti što planira. Radila je, pričaju nam, u računovodstvu tvrtke koja je u najmu u kutinskom hotelu.

U kuverti ostavila novac, ali ne i oproštajno pismo

Na poslu je, priča nam Đuro Š., Marinin svekar i djed poginule djece, ostavila kuvertu adresiranu “Za Darija”. U njoj nije bilo oproštajnog pisma, ali je bio novac i iskaznica od knjižnice u kojoj je posuđivala slikovnice za djecu. Nakon odlaska s posla otišla je do svekrve i pokupila djecu. Ona su, kaže Đuro, bila kod bake jer je djevojčica bila malo bolesna, pa ih nije željela voditi u vrtić. Posjela ih je u sjedalice njihova malog svijetloplavog Chevroleta i otišla.

- Sin je bio kod kuće i čekao da se vrati, no nije dolazila. Zvali smo je na mobitel, no nije se javljala. Zvonilo je kao da je mobitel isključen ili nema signala. Nikad se prije nije dogodilo da se nije javljala, pa smo se zabrinuli - još u šoku pričao je njezin svekar.

Marinin muž, zabrinut za suprugu i djecu, otišao je u policiju prijaviti njihov nestanak. U policiji su rekli da moraju čekati 24 sata od nestanka kako bi mogli od teleoperatera zatražiti da lociraju mobitel. Dok je on bio u policiji, njihovi prijatelji i rodbina počeli su ih tražiti po Kutini i okolici.

- Sjeli smo u aute i krenuli. Svuda smo ih tražili, po Pakracu, Sisku, bojali smo se da im se nije nešto dogodilo, da nije izletjela s ceste ili nešto kad se ne javlja. Čak smo prošli i ovom cestom - rekao je pokazujući nam na cestu na kojoj smo stajali i gdje je, satima nakon toga, policija postavila traku kako ih nitko ne bi ometao dok obavljaju očevid.

Auto nisu mogli vidjeti jer je on bio duboko u šumi. 

- Ona je iz Husaina i dobro zna ovo područje. Njezin otac bio je u šumariji te je rekao šumarima da pripaze i da ih potraže i u šumi. Ujutro sam čuo da su pronašli auto - ispričao nam je očajni djed dvoje djece.

Pogodila ju suprugova bolest?

Nagađa da ju je pogodila suprugova bolest.

- Moj je sin teško bolestan. Ima tumor na mozgu i sad je prošao drugu operaciju te uzima terapiju. Njih su dvoje bili jako vezani i ona ga je silno voljela. Je li to bio motiv, stvarno ne znam - kazao je očajni Đuro. Dodaje da se supružnici, koji su u braku bili oko šest godina, nikad nisu svađali niti su imali bračnih problema. Živjeli su s njim u istom kućanstvu, a njegov sin Dario vodio je tvrtku za uređenje interijera.

Djeca su, priča nam on, uvijek bila čista i uredna, Marina se za njih dobro brinula.

- Nikad im ništa nije nedostajalo, silno je voljela svoju djecu i obitelj - govori nam kroz suze. 

Vjerovala je u obitelj i ljubav

Na naslovnu sliku na Facebooku stavila je natpis ‘Obitelj je mjesto gdje počinje život, a ljubav nikada ne prestaje’...

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 181

VIDEO

VIDEO Požar u Zaprešiću gasili i roboti, veći dio ugašen. Građani dobili upozorenje: 'Ne izlazite!'
VATRENA STIHIJA

VIDEO Požar u Zaprešiću gasili i roboti, veći dio ugašen. Građani dobili upozorenje: 'Ne izlazite!'

Nad Zaprešićem se u srijedu navečer nadvio gusti crni dim zbog velikog požara. Planula je firma Eko-Flor Plus koja je u sastavu Cios grupe, čiji je vlasnik Petar Pripuz

FOTO Najbolji prijatelj ga ubio sjekirom, upucao, bacio u bunar i 17 dana pravio da ništa ne zna
24SATA U BOŠNJACIMA

FOTO Najbolji prijatelj ga ubio sjekirom, upucao, bacio u bunar i 17 dana pravio da ništa ne zna

Obitelj je Marija 17 dana tražila kao nestalu osobu. Za to je vrijeme njegov najbolji prijatelj i ubojica Ivan Kljajić prolazio kraj njihove kuće ni ne osvrnuvši se
Eksplodirala je zaostala mina?! Kod Obrovca poginulo dijete, dvije žene su završile u bolnici
TRAGEDIJA

Eksplodirala je zaostala mina?! Kod Obrovca poginulo dijete, dvije žene su završile u bolnici

Dvije ženske osobe kolima Hitne medicinske pomoći prevezene u Opću bolnicu Zadar na pružanje daljnje liječničke pomoći