Obavijesti

News

Komentari 78

Ona je prva njuška carine, ne promakne joj ni gram duhana

Ona je prva njuška carine, ne promakne joj ni gram duhana
5

Za carinu radi tri godine i bez nje se ne ide ni u jednu važnu akciju. U prva tri mjeseca ove godine nanjušila je 362 kg duhana i cigarete vrijedne 19 milijuna kuna

VIDEO

Strah i trepet je svim krijumčarima duhana i cigareta. Ljudi ili tehnologija mogu zakazati, no nepogrešivu njuhu njemačke ovčarke Raske ništa ne promiče.

U trogodišnjoj karijeri kao prvi licencirani carinski pas u Rijeci, petogodišnja Raska sudjelovala je u svim većim operativnim akcijama na području Hrvatske, uključujući pretrage na cestama, vlakovima, moru i tisku. Samo u 2014. godini na području Primorsko-goranske i Istarske županije službeni pas tima Odjela mobilne jedinice, specijaliziran za detekciju duhana i duhanskih proizvoda, pridonio je zapljeni više od jedne tone duhana. U prva tri mjeseca ove godine Raska je detektirala 362 kilograma duhana te nedavno i jedan kontejner cigareta u vrijednosti od 19 milijuna kuna.

- Naš prvi susret 2011. godine pamtit ću cijeli život, odmah smo se povezali. Od onda smo nerazdvojni, ona je dio moje obitelji i ne mogu ni pomisliti što bih bez nje. Živimo u istoj obiteljskoj kući, svugdje idemo zajedno i svakodnevno na poligonu radimo kondicijske treninge i vježbe njuha. Ona je jedan iznimno temperamentan, miroljubiv i inteligentan pas koji obožava aktivnosti u radu. Ne može proći ni jedan dan da ne odradimo treninge, pa čak i kad je kiša - kaže nasmijani Raskin vodič.

Dodaje kako je Rasku, od pukovnije vojne policije, dobio kao mladog psa od šest mjeseci. Njihova zajednička obuka trajala je sedam mjeseci.

Na Raskin rad ponosni su i kolege

- Količine duhana i cigareta koje se pokušavaju prokrijumčariti kroz Hrvatsku znatno su se povećale od našeg ulaska u EU. Mi možemo skenerom detektirati odgovarajuću gustoću navedene deklarirane robe, ali ne i ono što se nalazi u zapakiranoj kutiji ili kontejneru. Na primjer, kad deklarirate namještaj, a skener pokaže iznimnu gustoću u kontejneru koja se ne podudara sa šupljim predmetima, znači da nešto ne štima i tu onda glavnu ulogu preuzima Raska, koja je nepogrešiva - kaže Andrej Franulović, pomoćnik pročelnika Carinskog ureda Rijeka. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Liječnici u Vinogradskoj izveli prvi put ovaj zahvat: Pacijentici smo zaledili tumor u dojci
NOVI USPJEH HRVATSKIH LIJEČNIKA

Liječnici u Vinogradskoj izveli prvi put ovaj zahvat: Pacijentici smo zaledili tumor u dojci

Pacijentica je preživjela već puno operacija i rekla da više nikad u životu ne želi otići ni na jednu. Bila je presretna što sad nije morala - otkrila nam je dr. Bolanča Čulo