Obavijesti

News

Komentari 1454

Nakon referenduma o braku Željka Markić želi nove pobjede

Nakon referenduma o braku Željka Markić želi nove pobjede
1

Inicijativa ‘U ime obitelji’ najavila je nove borbe, u skladu sa svojim načelima. Vlada uzvraća udarac - u proceduru već u četvrtak upućuju zakon o životnom partnerstvu

VIDEO

Očekujemo da ministar Bauk zaustavi zakon koji je predložio o životnom partnerstvu, rekla je nakon objave rezultata referenduma Željka Markić iz inicijative 'U ime obitelji'.

No Vlada planira već u četvrtak na sjednici prihvatiti prijedlog zakona o životnom partnerstvu koji će dati određena prava homoseksualnim zajednicama. Ovaj zakon gotovo potpuno slijedi odredbe koje se odnose na brak kao zajednicu osoba suprotnog spola, s iznimkom što istospolni partneri ne mogu posvajati djecu. No ako je jedan od njih roditelj, njegov partner može postati skrbnik djeteta. Partnerstvo se, jednako kao i brak, sklapa kod matičara u prisustvu dva svjedoka.

Definicija braka nije u Ustavu zauvijek

Također, ništa, pa tako ni definicija braka u Ustavu nisu zauvijek, kao što tvrdi Željka Markić. Kao što će se sada mijenjati Ustav, on se može mijenjati i poslije, nakon odluke vladajućih ili referendumom građana. A da bi se u Ustav unijela definicija braka, prvo mora Državno izborno povjerenstvo službeno proglasiti rezultate, a Ustavni sud ustavnost referenduma.

Markić najavila borbu za načela inicijative

Nakon toga se odluka objavljuje u Narodnim novinama. Time će biti potvrđeno da voljom naroda naš Ustav u članku 62. sadrži odredbu da je brak životna zajednica žene i muškarca. Nagađa se da će Markić, bivša čelnica stranke Hrast, krenuti u aktivnu politiku jer je najavila borbu za načela inicijative.

- Pokazali smo da znamo, kao David kada se borio s Golijatom, usmjeriti u istom smjeru naše praćke. Ovaj put za zaštitu braka, drugi put za nešto jednako važno - rekla je Markić. 

S obzirom na to da je inicijativa pokazala da uz pomoć Crkve može okupiti veliki broj građana, izvjesno je kako će se nastaviti boriti za svoje stavove. U razgovoru za Večernji list Željka Markić rekla je kako bi njihove iduće teme mogle biti Zakon o radu, prodaja autocesta, voda i Croatia Airlinesa.

Svjetski mediji tvrde da je referendum kontroverzan

Svjetski mediji referendum nazivaju kontroverznim i konzervativnim te svrstavaju Hrvatsku u skupinu demokratski slabije razvijenih zemalja.

Predsjednik Ivo Josipović smatra kako ishodi referenduma ne znači da je Hrvatska preko noći postala netolerantno društvo. Dodao je kako svi trebamo riješiti stvarne probleme - siromaštvo, besperspektivnost i nezaposlenost.

- Nikako ne bih pristao na kvalifikaciju da su svi oni koji su glasali ‘za’ netolerantni, fašistoidni ili građani koji ne trpe druge. Rekao bih da je možda ipak prevagnula tradicija i osjećaj tradicionalnosti. A to što on ima za posljedicu nešto što možda većina nije željela, također treba uzeti u obzir - rekao je predsjednik Josipović.

HDZ je malo ublažio retoriku

Iako je šef HDZ-a Tomislav Karamarko javno podržavao inicijativu, stranka je malo ublažila retoriku.

- Naši prijatelji, susjedi, kolege i rodbina drugačijih orijentacija ne smiju se brinuti. Njihova ljudska prava moraju biti zaštićena i mi ćemo ih štititi - rekao je Željko Reiner.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1454
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"