Obavijesti

News

Komentari 64

Ona zna znanje: Desnica protiv buduće ministrice obrazovanja

Ona zna znanje: Desnica protiv buduće ministrice obrazovanja
1

Premijer joj je, kako kaže, obećao depolitizaciju obrazovanja. Cijelu profesionalnu karijeru radila je u različitim povjerenstvima i upravi fakulteta. Kolege za nju imaju samo riječi hvale

VIDEO

Idemo polako, to su sad očekivani napadi, no premijer Andrej Plenković dogovorio je depolitizaciju obrazovanja, doznali smo od suradnika bliskih Blaženki Divjak (50), budućoj ministrici obrazovanja.  Naime, iz Hrasta su u petak priopćili kako su se s HDZ-om dogovorili da će Hrastov saborski zastupnik Hrvoje Zekanović podržati nove ministre iz HNS-a, a premijer im je zauzvrat navodno obećao da će Dijana Vican i Jasminka Buljan Culej ostati na čelu kurikularne reforme. Ipak, suradnici bliski Divjak uvjereni su da to nije istina i ponavljaju da im je premijer Plenković obećao depolitizaciju politike.

Iz HDZ-a nismo uspjeli dobiti komentar o ovoj situaciji. Međutim, Hrastov Zekanović nije jedini koji je javno istupio protiv odabira nove ministrice. U HDZ-u, naime, postoji struja, u zadnje vrijeme sve glasnija oko toga da Divjak ne bi trebala biti na čelu Ministarstva obrazovanja. 

Ona takva nagađanja odbacuje. Kako navodi, najvažniji cilj kojem će se posvetiti na ministarskome mjestu je upravo depolitizacija politike. 

- Obrazovanje moramo prepoznati kao nacionalni prioritet, a ne priliku za političku raspravu - odlučna je Divjak.

Cijelu profesionalnu karijeru radila je u različitim povjerenstvima i upravi fakulteta. Kolege za nju imaju samo riječi hvale. 

- Ona je naša ugledna profesorica. Odlučna je u svemu što radi i potpuno predana poslu. Vjerujem da je svojom energijom u području kurikularne reforme sposobna učiniti sve - rekao je profesor Neven Vrček, dekan varaždinskog FOI-a, gdje je profesorica matematike Blaženka Divjak zaposlena kao prorektorica za studente i studije Sveučilišta u Zagrebu. 

Divjak je odrasla u Varaždinu i okolici, a diplomirala matematiku i fiziku na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu. Svi predmeti su joj išli, no najviše je voljela matematiku. Uz to je i jako puno čitala. 

- Voljela sam književnost, tako da na neki način nije sve ostalo samo na matematici. Čitala sam svašta, beletristiku i brojne stručne knjige, što mi je kasnije jako koristilo u pisanju vlastitih knjiga - rekla je Divjak.

U politiku je ušla spontano, kao nestranački član.

Preuzimanjem funkcije zamijenit će Pavu Barišića. On je inače redoviti profesor u trajnom zvanju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Dekan fakulteta Aleksandar Jakir rekao je da još ne zna hoće li se Barišić vratiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.