Obavijesti

News

Komentari 26

Onaj tko misli da Plenković i HDZ uvode 'red', njemu onda ni nered ne bi trebao teško pasti

Onaj tko misli da Plenković i HDZ uvode 'red', njemu onda ni nered ne bi trebao teško pasti
1

"Naši građani imaju izbor između anarhije i neodgovornih i onih koji su za red i odgovornost", poručio je jučer Andrej Plenković u čijem mandatu su zabilježene mnoge koruptivne afere, otkazi ministrima, raspad sistema...

VIDEO

Tko misli da je ovo red, neće mu ni nered teško pasti.

"Naši građani imaju izbor između anarhije i neodgovornih i onih koji su za red, odgovornost, zaštitu zdravlja i funkcioniranje gospodarstva i financijskog sustava te u konačnici svih mogućih društvenih aktivnosti", rekao je jučer Andrej Plenković.

Ipak, preciznije bi bilo reći: građani imaju izbor između nereda na vlasti i nereda na ulici. Ili između desničarskog nereda i HDZ-ova reda. Ili između HDZ-ova reda na vlasti i HDZ-ova nereda u oporbi.

Ne čini se baš kao neki izbor.

Pranje imidža

Premijer Plenković iskoristio je, nakon dva dana šutnje, još jednu priliku da subotnji prosvjed protiv Covid mjera iskoristi za pranje imidža svoje Vlade, za njezino oslikavanje svijetlijim tonovima, za njezino prodavanje kao opcije sigurnosti i nadasve odgovornosti.

Međutim, kad govori o redu i odgovornosti, misli li Plenković pritom na Gabrijelu Žalac u aferi Softver? Misli li na afere ministra obrane Marija Banožića, s njegovim stanom, avionom, raketnom topovnjačom, narko aferama u vojsci, raspadom sustava? Misli li na sve one afere zbog kojih je izbacio ministre iz Vlade?

Kad premijer govori o redu, misli li pritom na Uskok i DORH, koji su prvo zataškali slučaj bivše ministrice Žalac, a onda zaboravili kopirati spis koji su poslali Uredu javnog tužitelja EU? Ili na zamjenicu županijske državne odvjetnice koja je probijala istragu za optuženike u aferi Agrokor?

Stopa umrlih

Kad govori o redu i odgovornosti, možemo li to vidjeti u procesu obnove od potresa? Možemo li to vidjeti u epidemiološkim mjerama koje je upravo HDZ bezbroj puta kršio ili ignorirao? Što je s najvećom stopom necijepljenih i najvećom stopom umrlih od Covida?

Gdje je tu red, gdje je tu odgovornost?

Zašto policija nije uvela red na subotnji neprijavljeni prosvjed kojim su se kršile epidemiološke mjere, kao i na naknadni defile desničarskih razbijača? I kad smo kod reda i zakona, je li postupanje policije prema migrantima na granici također bila demonstracija reda i zakona?

Mnogima, čak i površno informiranima, ovakvo poimanje reda više sliči na instaliranje nereda.

Na vlasti red, u oporbi nered

Nepoštivanje zakona, pokoravanje institucija, politiziranje državnog aparata, korištenje vojnih resursa u privatne svrhe, namještanje natječaja, korupcija na svim razinama, prozivanje i zastrašivanje novinara... U normalnim zemljama to bi se klasificiralo pod nered, a ne red.

Međutim, kod HDZ-a je simptomatično, a tu ni Plenkovićev HDZ nije izuzetak, da on poziva na red i poredak onda kad je na vlasti, ali zato podržava nered i rušenje poretka kad je u opoziciji.

Plenković napada prosvjednike protiv Covid mjera i optužuje ih za anarhiju. 

Taj isti Plenković pohodio je šatoraše u Savskoj koji su terorističkim aktima blokirali Zagreb, a onda jurišali na Banske dvore. HDZ je stajao iza svih uličnih, pučističkih, pa i nasilnih mjera rušenja vlasti. Kao što desnica danas koristi antivaksere, živozidaše i teoretičare zavjere za udar na Plenkovićevu vladu, tako se Plenkovićev HDZ služio braniteljima, šatorašima, stožerašima, desničarskim skupinama.

Plenković je danas zastupnik reda, ali samo zato što je na vlasti. Na kojoj opet vlada nered.

Gospa i vješala

Izbor, dakle, nije nikakav.

Građani mogu birati između onih koji su se pod Gospinim slikama, ustaškim grbovima, vješalima i žutim zvijezdama udružili protiv HDZ-ove vlade i stožera, i HDZ-a koji generira korupciju, destabilizira institucije, politizira pravosuđe, pretvara državu u svoju kasicu prasicu, agenciju za uhljebljivanje i regrutacijski poligon za Remetinec.

Plenkovićev red samo je drugačija vrsta nereda. 

Baš kao što bi ona živozidaška, populistička desnica koja je bauljala među prosvjednicima i promovirala slobodarstvo, na vlasti uvodila svoju vrstu reda i poretka. Možda pod vješalima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.