Obavijesti

News

Komentari 94

One ne bježe od udaraca, njima dokazuju vjernost muškarcu

Svaki ožiljak je zalog koji žena daje muškarcu kao jamstvo da će jednog dana, kad postane udovica i ako joj bude potrebno, moći tražiti nešto što on neće moći odbiti jer bi time osporio žrtvu i zavjet

VIDEO

Umjesto da bježe od udaraca, one čekaju da ih muškraci bičuju. Tako im dokazuju svoju ljubav i odanost, ali i svoju snagu.
  
Tijekom ceremonije 'Ukuli Bula' muškarci svom snagom štapom udaraju članice plemena Hamar iz Etiopije. One pritom ne smiju plakati ni vrištati. Obično je riječ o ženama koje su dio uže ili šire obitelji dječaka koji ovim obredom postaju muškarci, piše Daily Mail.

Krvarenje je znak da je ritual bio uspješan, a ožiljci se smatraju njegovim najljepšim dijelom.

Svaki ožiljak je zalog koji žena daje muškarcu kao jamstvo da će jednog dana, kad postane udovica i ako joj bude potrebno, moći tražiti nešto što on neće moći odbiti jer bi time osporio žrtvu i zavjet.

Obred odrastanja za dječake iz plemena Hamar sastoji se od dva dijela: obrezivanja i preskakanja preko bikova. Ako dječak, potpuno gol i bos, uspješno preskoči 15 bikova, spreman je postati Maza - odrastao član plemene i oženiti se. Ni oni tijekom ovog dijela obreda nisu pošteđeni batina. 

Hamar žene imaju obruče oko vrata koji predstavljaju poredak u odnosu žena – muž. Ako žena ima jedan veći obruč, to je znak da je ona prva žena tom mužu. Ako uz taj obruč ima još 2, 3 onda to znači da njen muž ima još 2, 3 žene pored nje. I nema nikakve razlike da li mu je ona prva žena ili druga, treća. Nema nikakvih privilegija među njima. Muškarac je glava kuće i onaj koji se bori za preživljavanje obitelji, ali i onaj koji se bori za stoku i ide na teren. Žena je tu da se brine o djeci i kućanstvu.

Batine koje dobiju za vrijeme obreda 'Ukuli Bula' nisu jedine u njihovom životu. Nakon udaje, muž može istući ženu kad god poželi, bez ikakvog povoda ili obrazloženja. Praksa batinjanja se obično poanvlja dok žena ne rodi drugo dijete.

Udane i slobodne žene također se razlikuju načinom odijevanja. Primjerice ako žena ima haljinu koja ide preko koljena to je znak da je udana. Ako joj je haljina iznad koljena onda je to znak da je slobodna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina