Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
6 komentara

Onečišćenje mora u Kostreni: Bilo je to lož ulje iz kanalizacije

Iz Ine navode da je lož ulje u sustav oborinske kanalizacije dospjelo u sklopu priprema za pokretanje rafinerije nakon remonta početkom ožujka

zagadjenje
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
6 komentara

Lož ulje je u sustav oborinske kanalizacije dospjelo u sklopu priprema za pokretanje rafinerije nakon remonta početkom ožujka kada je prilikom pokretanja lož uljne stanice došlo do propuštanja ulja iz cjevovoda zauljene kanalizacije u sustav oborinske kanalizacije. 

Uzrok tog propuštanja je bila probušena drenažna cijev zauljene kanalizacije koja se pri remontu koristi prilikom pokretanja lož uljne stanice. Drenažna cijev je stavljena izvan upotrebe do sanacije - stoji u priopćenju INA Grupe.

Jake oborine tijekom jutarnjih sati 12. svibnja uzrokovale su pojačani protok oborinske vode koja je zatim isprala zaostalo lož ulje iz sustava oborinske kanalizacije u more. Procjena je da je tom prilikom isteklo između 500 do 700 litara lož ulja u more. Nakon incidenta odmah se pristupilo sanaciju obalnog i morskog pojasa svim raspoloživim sredstvima.

Sanacija oštećene cijevi i čišćenje cijelog sustava oborinske kanalizacije i dalje je u tijeku, a radovi će trajati sljedećih nekoliko tjedana. Područje ostaje pod kontinuiranim nadzorom stručnih službi.

 Menadžment RNR održao je u četvrtak sastanak s vijećnicima i načelnicom Općinskog vijeća Kostrene pri čemu su predstavljeni nalazi istrage i aktivnosti koje rafinerija poduzima u sklopu potpune sanacije područja nakon izlijevanja ugljikovodika. Također, predstavljeni su dosad provedeni, ali i planirani projekti, u području zaštite zraka, voda, mora i podmorja i smanjenja buke.
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message