Obavijesti

News

Komentari 1

Onečišćenje Odre: Moguć uzrok pomora riba je otrovna alga

Onečišćenje Odre: Moguć uzrok pomora riba je otrovna alga

Njemačke vlasti sumnjaju da je otrovna alga u velikoj mjeri odgovorna za uginuće više od 100 tona ribe u rijeci Odri koja protječe Njemačkom i Poljskom, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo okoliša

Najnovije analize "Instituta Leibniz i Sveučilišta u Beču idu u prilog sumnji da bi za pomor ribe moglo biti odgovorno masovno razmnožavanje otrovnih algi", rekao je glasnogovornik ministarstva Andreas Kübler na konferenciji za novinare.

Ipak je dodao da su uzroci koji bi trebali pojasniti razlog masovnog pomora ribe i dagnji "višestruki".

Tone mrtve ribe izvukli iz Odre
Tone mrtve ribe izvukli iz Odre

Mikroalga na koju se sumnja, nazvana još i "zlatna alga", česta je u estuarijima i obično raste u slanijim vodama, ali s manjom koncentracijom soli nego u moru.

Budući da se uspjela razmnožiti u slatkovodnoj Odri, to bi moglo ukazivati na neuobičajen salinitet rijeke koji bi mogao biti posljedica industrijskog otpada, rekao je Kubler.

Njemačke i poljske vlasti nastoje ustanoviti koji je uzrok golemog onečišćenja čiji su razmjeri otkriveni sredinom kolovoza. Od početka obje strane sumnjaju da glavnu ulogu u zagađenju imaju kemikalije.

“U rijeku su vjerojatno ispuštene goleme količine kemijskog otpada s punom sviješću o rizicima i posljedicama”, rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Tone mrtve ribe: Njemačke su vlasti pronašle živu u rijeci Odri
Tone mrtve ribe: Njemačke su vlasti pronašle živu u rijeci Odri

Poljska ministrica okoliša, Anna Moskwa, kasnije je rekla da "nijedan od dosad testiranih uzoraka nije ukazivao na otrovne tvari".

Prvi su o masovnom pomoru ribe u Odri izvijestili lokalni stanovnici i ribiči s poljske strane rijeke 28. srpnja.

Njemačke vlasti optužile su Poljsku da ih nije obavijestila o pomoru ribe, a poljska se vlada istodobno našla na meti kritika u vlastitoj zemlji jer nije poduzela pravovremene mjere.

Posljednjih godina Odra je poznata kao relativno čista rijeka s oko 40 vrsta riba.