Obavijesti

News

Komentari 71

Oni bez dopunskog osiguranja će plaćati veću participaciju?

Oni bez dopunskog osiguranja će plaćati veću participaciju?
1

Krpanje proračunskih rupa u zdravstvu: Od participacija se ubire 500 milijuna kuna godišnje, a povećanjem ministar očekuje da bi mogao uprihoditi još 200 milijuna

VIDEO

Ministar zdravlja Rajko Ostojić planira povećati iznos participacije koju plaćaju pacijenti bez dopunskog osiguranja, javlja Večernji list. Od participacija se, naime, ubire 500 milijuna kuna godišnje, a povećanjem Ostojić očekuje da bi mogao uprihoditi dodatnih 200 milijuna kuna. 

Time ministar Ostojić želi pokriti velike proračunske rupe u zdravstvu. Naime, zdravstvo sada ima pet milijardi kuna duga, a godišnje se gomila dvije milijarde novog duga. 

Navodno da povišenje participacije u bolnicama uopće nije upitno, te se samo čekaju analize koje će odlučiti za koliko će se one povisiti, dok će se povišenje participacije koju pacijenti plaćaju kod primaraca provesti samo ako ministar financija Slavko Linić pristane da se taj novac knjiži u prihodnu stranu zdravstvenog proračuna.  

Ovim potezom, osim dodatnog novca, Ostojić planira oko dva milijuna osiguranika koji sada ne plaćaju dopunsko zdravstveno osiguranje 'uvjeriti' da im se otvaranje police isplati, posebno nakon što HZZO izjednači cijenu za sve osiguranike na iznos od 70 kuna mjesečno.

Ostojić: Prvo niže dopunsko, onda ćemo o participacijama

- Znate i sami darazmišljamo o snižavanju dopunskog i vjerojatno ćemo sutra sniziti policu dopunskog osiguranja na 70 kuna, a sada je ona 80 ili 130 kuna, a o participacijama ćemo vidjeti kad za to dođe vrijeme - rekao je ministar u četvrtak uoči sjednice Vlade.

Upitan što će biti s pacijentima koji su naručeni na preglede na dan 18. rujna za kada je najavljen štrajk u zdravstvu, odgovara: 'Vidjet ćemo. Još nisam dobio dopis sindikata o štrajku, nisam vidio razloge štrajka'. 

'Tko 18. rujna treba na operaciju, taj će je i dobiti' 

- Kad proučimo razloge dat ću vam i tu informaciju. Čim vidimo razloge štrajka mi ćemo krenuti u uobičajni zakonski proces. Omogućit ćemo naravno svima onima koji moraju imat operacije da to naprave - izjavio je ministar zdravstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...