Obavijesti

News

Komentari 72

Oni bi da mi radimo duže, a ne znaju naplatiti milijarde kuna

Oni bi da mi radimo duže, a ne znaju naplatiti milijarde kuna
1

CURI LOVA: Samo lani nije naplaćeno 1,8 milijardi doprinosa za zdravstvo i 2,4 milijarde kuna za mirovine, a država kuka da nema dovoljno novca

VIDEO

Žestoka svađa ministra zdravstva Milana Kujundžića i veledrogerija kojima država duguje 2,6 milijardi kuna, sasvim nenadano je otkrila veliku boljku države.

Ministar je optužio poslodavce da samo lani nisu platili čak 1,8 milijardi kuna za zdravstvene doprinose, a da je ukupni dug za zdravstveni doprinos čak 4,7 milijardi kuna. Ministrov argument je promašen, jer to što država od nekog nije naplatila doprinose, ne znači da ne treba plaćati lijekove koje je naručila i dobila za bolnice.

Ali država je uvijek dosad skrivala koliko to ne uspije naplatiti doprinosa. Ako poslodavcima samo lani nije naplaćeno 1,8 milijardi kuna za zdravstvo iz plaća, onda u istom iznosu nije naplaćen ni doprinos za mirovinsko osiguranje, tzv. prvi stup, upozoravaju sindikati. A kako još pet posto iz plaće ide za drugi stup, brojka se penje na 2,4 milijarde kuna samo lani. Zbog nedovoljnih uplata u mirovinski sustav Vlada je predložila rad do 67 godine i penaliziranje ranijeg umirovljenja protiv čega su građani dali preko 700.000 potpisa.

- Novac im curi kroz prste, ali o tome ne pričaju i za to nitko ne snosi odgovornost nego udare na radnike - kaže Krešimir Sever. On kaže da je vjerojatno ukupni dug samo za mirovinske doprinose viši od šest milijardi kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Novi sustav obrazaca omogućuje i da poslodavci koji ne plaćaju redovno te uplatom, te koje kune za doprinose, izbjegnu blokade - kaže Sever.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca tvrde da doprinosi nisu naplaćeni od tvrtki koje su u poteškoćama, predstečajevima i stečajevima, poput Uljanika.

Pitali smo i Zavod za mirovinsko osiguranje koliko je nenaplaćenih dugova, ali oni su prebacili lopticu na Ministarstvo financija i Poreznu upravu. Od njih nismo dobili odgovor zašto dugovi nisu naplaćeni i točne iznose po godinama.

2,4 MILIJARDE KUNA

Marić se pohvalio da je naplata doprinosa sukladna planiranome, ali nije spominjao da je trebalo naplatiti i više. Porezna naplaćuje mirovinski doprinos

 

50 MILIJARDI KUNA

Pavić tvrdi da će do 2040. nedostajati 45 milijardi kuna bez rada do 67. Ako do 2040. svake godine naplati 2,4 milijardi koji sad cure, imat će 50 milijardi više.

 

4,7 MILIJARDI KUNA

Kujundžić je u prepirci otkrio da samo prošle godine država nije naplatila 1,8 milijardi zdravstvenog doprinosa, dok je ukupni dug 4,7 milijardi kuna.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag