Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

'Oni Sanadera ucjenjuju, žele da opet plati stan’

Ministarstvo pravosuđa tvrdi da je slučaj čist, dok pravni stručnjaci kažu da je postupak proveden nezakonito jer nije bilo očevida u Sanaderovoj vili

R. Anić
Foto: R. Anić
9 komentara

Izvor blizak vrhu HDZ-a kaže kako premijera bivši vlasnici stanova u Kozarčevoj praktički ucjenjuju jer žele da drugi put plati za iste stanove, odnosno “pripadajuće šupe u podrumu”, koje su u nacionalizaciji postale stan. Isti stan poslije je proglašen nepostojećim.
- Tu je sve čisto i po zakonu. Sve je plaćeno jer su to sada zajedničke prostorije zgrade koja je u vlasništvu obitelji - tvrdi naš izvor.
No bivši sudac Upravnog suda i pravni stručnjak s područja imovinsko-pravnih odnosa Đorđe Anđelković tvrdi da postupak sigurno nije proveden zakonito jer odluka da je stan brisan iz evidencije ne znači da stana nema. Podsjeća na zakonsku definiciju stana, prema kojoj stambene prostorije koje su imale zaseban ulaz, dvije sobe, kuhinju, zahod i hodnik, kao u ovom slučaju, svakako predstavljaju stan, i to kao zasebnu stambenu te građevinsku cjelinu.
- Objekt u kojem se nalazi takav stan, sve dok on postoji, pa makar bio devastiran, neodržavan i teško popravljiv, ne utječe na procjenu o tome je li riječ o stanu ili ne - rekao je Anđelković napominjući da bi u suprotnom u Zagrebu oko tisuću stanova izgubilo to svojstvo. Smatra da je u ovom slučaju, prije donošenja odluke, trebalo na licu mjesta neposrednim očevidom provjeriti postoji li stvarno taj stan. Anđelković napominje da ako se u zgradi nalaze stambene i slične prostorije, koje više ne predstavljaju zaseban stan kojim se koristila Božena Šišljaga, tada prijašnji vlasnici suterenskog stana imaju pravo na pravičnu novčanu naknadu, prema uvjetima iz Zakona o naknadi.
Pravnu ocjenu postupanja upravnih tijela, kaže, nije moguće dati prije odluke Upravnog suda, na kojem se predmet nalazi. Prema procjenama, predmet bi mogao biti riješen za oko dvije godine. Osim problematike suterenskog stana, Anđelković ističe da je neuobičajen i gotovo jedinstven način na koji je Božena Šišljaga, koja je živjela u spornom stanu, došla do novog zamjenskog stana.
Za Ministarstvo pravosuđa sve je zakonski čisto. Stan nije zadovoljio minimalne tehničke uvjete stanovanja i izbrisali su ga iz evidencije. Budući da je time prostor od oko 50 kvadrata postao zajedničkim dijelovima zgrade, prema tumačenju Ministarstva, zahtjevu za povrat stana nije udovoljeno. Ne žele nagađati o razlozima zbog kojih je bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt taj predmet držala u sefu i osobno ga predala Ani Lovrin, nakon čega je riješen u korist Sanadera.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message