News

Komentari 0

Opasno po zdravlje: Sydney obavijen dimom velikih požara

Opasno po zdravlje: Sydney obavijen dimom velikih požara

Jaki vjetrovi idu na ruku požarima, a dužnosnici navode da dim koji je obavio Sydney u nekim dijelovima grada za 10 puta premašuje uobičajenu razinu opasnosti po zdravlje

Jaki vjetrovi potaknuli su u utorak desetke požara koji plamte diljem australske istočne obale, a gusti dim obavio je Sydney, u kojem su izdana upozorenja na opasnost po zdravlje stanovnika tog najmnogoljudnijeg australskog grada.

Požari su uništili oko milijun hektara obradive površine i buša u posljednjih nekoliko tjedana, potaknuti ekstremno sušnim uvjetima nakon trogodišnje suše za koju stručnjaci kažu da je pojačana klimatskim promjenama.

Jaki vjetrovi idu na ruku požarima kojih oko 60 plamti diljem australske države Novog Južnog Walesa, a dužnosnici navode da dim koji je obavio Sydney u nekim dijelovima grada za 10 puta premašuje uobičajenu razinu opasnosti po zdravlje.

Lokalno ministarstvo zdravlja upozorilo je stanovnike da koliko je god moguće ne izlaze van, nego ostanu kod kuće, dok su lokalne vatrogasne službe upozorile na to da će se dim zbog jakog vjetra zadržati tijekom cijelog dana.

Požari u australskom bušu česti su i po život opasni u tom dijelu zemlje, a njihovo rano izbijanje ove godine već je odnijelo četiri života i uništilo više od 300 domova tijekom prošlog tjedna. Vatrogasci ulažu ogromne napore kako bi ojačali liniju obrane, uz temperature koje će diljem zemlje još rasti tijekom tjedna.

"Više od 1.300 vatrogasaca angažirano je na ovim požarima i nastoje ih staviti pod kontrolu unatoč prognozama koje govore o suhom , vrućem i vjetrovitom vremenu", priopćile su vatrogasne službe.  

 

Najčitaniji članci