News

Komentari 1

Opća skupština UN-a usvojila rezoluciju o pomoći Ukrajini

Opća skupština UN-a usvojila rezoluciju o pomoći Ukrajini

Opća skupština UN-a u četvrtak je velikom većinom zatražila pristup pomoći i zaštitu civila u Ukrajini te je kritizirala Rusiju zbog stvaranja "strašne" humanitarne situacije

Gotovo tri četvrtine Opće skupštine UN-a zatražilo je u četvrtak pristup pomoći i zaštitu civila u Ukrajini i kritiziralo je Rusiju zbog stvaranja "užasne" humanitarne situacije nakon što je Moskva izvršila invaziju na svog susjeda prije mjesec dana.

Ovo je drugi put da je 193-člana Opća skupština velikom većinom izolirala Rusiju zbog invazije koju Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom" i kaže da joj je svrha uništiti ukrajinsku vojnu infrastrukturu. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres kritizirao je "apsurdni rat" Rusije.

Rezolucija usvojena u četvrtak, koju su izradili Ukrajina i saveznici, dobila je 140 glasova 'za' i pet  protiv (Rusija, Sirija, Sjeverna Koreja, Eritreja i Bjelorusija), dok je 38 zemalja, uključujući Kinu, bilo suzdržano.

Ukrajina i njezini saveznici nastojali su uskladiti ili poboljšati potporu dobivenu za rezoluciju Opće skupštine od 2. ožujka u kojoj se osuđuje ruska "agresija" i zahtijeva od nje da povuče svoje trupe. To je dobilo 141 glas 'za', istih pet protiv, dok je 35 država - uključujući Kinu - bilo suzdržano.

Američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield nazvala glasovanje u četvrtak  "zapanjujućim uspjehom" i rekla je novinarima da "zaista nema razlike između 141 i 140".

Južna Afrika je predložila nacrt rezolucije usredotočen na humanitarnu situaciju koji ne spominje Rusiju. Rusija je apelirala na zemlje da podrže taj tekst, tvrdeći da je rezolucija koju su izradili Ukrajina i saveznici "politizirana".

Opća skupština odlučila je ne postupati po južnoafričkom nacrtu nakon što je Ukrajina sazvala glasanje prema pravilu koje se odnosi na nacrte rezolucija pred tijelom o istom pitanju.

Rezolucijom usvojenom u četvrtak traži se zaštita civila, medicinskog osoblja, humanitarnih djelatnika, novinara, bolnica i druge civilne infrastrukture. Također zahtijeva prekid opsade gradova, posebice Mariupolja.

Ukrajina i zapadni saveznici optužili su Moskvu da neselektivno napada civile. Moskva poriče napade na civile.

U rezoluciji se također zahtijeva da Moskva zaustavi sukobe i povuče svoje vojnike iz Ukrajine.

>>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE<<<

Najčitaniji članci