Obavijesti

News

Komentari 56

Stiže opći potop, bit će gadno: 'Pripremite vodu, kruh, svijeće'

Stiže opći potop, bit će gadno: 'Pripremite vodu, kruh, svijeće'
2

Očajni Ogulinci strahuju od novog izlijevanja rijeke Dobre. Dosadašnje štete se procjenjuju na 30 milijuna kuna. Kiša će u utorak stvarati probleme i u Zadru i Karlovcu

VIDEO

Kad je voda navrla u kuću, nije bilo spasa. Sve nam je uništeno. Ispričala nam je to u ponedjeljak očajna Marijanka Brozović, vlasnica kuće na Staroj cesti u Ogulinu, čiju je kuća poplavila Dobra.

Pokretanje videa...

00:27


- To je katastrofa. Nismo očekivali ovako veliku vodu. Sve je uništeno, hladnjak, štednjak, perilica, kuhinjski elementi, peć centralnoga grijanja, drva za ogrjev... Ne znam što ćemo. Voda stoji, u kući je i sad 30-ak centimetara vode. Čekamo da se povuče kako bismo sve očistili i osušili. Suprug je pred mirovinom, ja radim u trgovini i možete si misliti u kakvoj smo situaciji. Ne znam kako namiriti troškove koji su pred nama – govori Marijanka dodajući kako im je kuća bila poplavljena i 1999. godine.
Obitelj Brozović, kao i brojne druge poplavljene, u ponedjeljak je obišao ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović koji im je obećao da će se napokon sagraditi retencija Turković kako bi se spriječile poplave.
- Uvijek su obećavali, a sad ćemo vidjeti. Živi bili pa vidjeli. Nadamo se da je tako i da će napokon prestati ovakve poplave - rekla je Marijanka.
Dodaje da strahuju od novih poplava jer prognostičari najavljuju nove oborine koje će iduća dva dana padati na ovom području.
Na Staroj cesti je još desetak kuća poplavljeno. Gradonačelnik Domitrović kaže da je poplavljeno 1000 objekata, od čega je 480 obiteljskih kuća.

ogulin ogulin ogulin
18
| Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Facebook


- Saniraju se štete te se pripremamo za mogući novi nalet vode jer bi se, prema prognozama, sutra mogla situacija ponoviti. Nadamo se da neće, ali se pripremamo za najgore. Pripremamo vreće s pijeskom, čiste se odvodni kanali, službe pripremaju svoje operativne snage... – rekao je gradonačelnik Domitrović.
Ogulincima je u ponedjeljak pomagalo i 50-ak vojnika koji su punili vreće s pijeskom. Štete su goleme, oko 30 milijuna kuna, a one bi se spriječile ili čak uklonile gradnjom retencije Turković. Da će se početi s gradnjom potvrdio je Davorin Piha, direktor vodnogospodarskog odjela za srednju i donju Savu iz Hrvatskih voda. 

Gradonačelnik Ogulina: Opremite se vodom, kruhom, svijećama

Gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović nakon sastanka Kriznog stožera u ponedjeljak kazao je kako je u tom gradu poplavljeno 1000 objekata i upozorio sugrađane da se pripreme za novu kišu.

- Sve službe su podnijele izvješća. 480 stambenih objekata je poplavljeno, a ukupno oko 1000 objekata. Poplavljeno je područje od 1,6 kilometara užeg centra grada - rekao je Domitrović, javlja N1.

- Konkretnu procjenu ne možemo iznijeti, ali možemo se ravnati prema poplavi iz 1999. koja je bila nešto veća, a šteta je bila oko 35 milijuna kuna - rekao je istaknuvši kako vremenska prognoza za sljedeća dva dana nije dobra te kako se službe pripremaju za najgori scenarij, ali očekuju najbolji.

- Zasad su svi podzemni kanali popunjeni, i nema više mjesta. Sve ovisi koliko će se vode povući i kolika će količina biti u narednim satima - rekao je Domitrović koji ima savjete i za građane.

- Neka se jave za dodatne vreće pijeska i neka se pripreme za idućih 48 sati s osnovnim namirnicama kao što su kruh, voda, svijeće - ako se struja bude morala isključiti - rekao je.

Dodao je kako već 20 godina slušaju priče o gradnji brane, ali kako vjeruje da bi taj projekt trebao biti završen tijekom sljedeće tri godine.

- Projektna dokumentacija je u visokoj fazi izrade - kazao je Domitrović.

U Ogulinu je aktivan i interventni tim Crvenog križa, a najavili su kako će Gradu ustupiti i 23 uređaja za isušivanje. 

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno čelni ljudi Hrvatskih voda i Crvenog križa upozorili su na nove probleme koji bi u utorak zbog velikih kiša mogli nastati u Karlovcu i Zadru. Na nekim mjestima očekuje se od 50 do 100 litara kiše po četvornom metru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature