Operacija Gnom: Staljinov plan za oslobađanje odanog ubojice | 24sata
Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
20 komentara

Operacija Gnom: Staljinov plan za oslobađanje odanog ubojice

Ramón Mercader u Meksiku je likvidirao Staljinovog zakletog neprijatelja Lava Trockog i završio u zatvoru. Staljin ga je odlučio osloboditi. Bijeg je trebalo izvesti uz pomoć sovjetskih agenata i meksičkih komunista

Foto: wikipedia
20 komentara

Lav Trocki bio je najugledniji vođa komunističke revolucije u svijetu, njezin ideolog i provoditelj. Bio je jedna od najpoznatijih osoba Oktobarske revolucije. Bio je drugi čovjek boljševičke stranke iza Lenjina. No Staljin je uspio doći na čelo SSSR-a 1927. godine, izbaciti svog velikog protivnika Trockog iz Partije i zauzeti mjesto Lenjinovog nasljednika.
 
Trocki je Staljina oduvijek prezirao i zvao ga "najizrazitijom osrednjošću naše stranke".  Staljin ga je izbacio iz partije te je nakon toga Trocki jedno vrijeme  proveo u kućnom pritvoru u Sibiru a potom je prognan iz Sovjetskog Saveza.

Foto: Wikipedia

I premda je Trocki koji je pobjegao u Meksiko bio udaljen tisućama kilometara Staljin ga se želio riješiti zauvijek.

S planinarskim cepinom ga udario s leđa po glavi 

Atentat na Trockog izvršen je 1940. u kući u kojoj je živio, u predgrađu meksičkog glavnog grada Mexico Cityja. 
Zadatak je dobio sovjetsko-meksički agent Ramón Mercader (27)  koji je najprije započeo ljubavnu vezu s tajnicom od Trockog. Zamolio je Trockog da pročita neke njegove radove. Mercader je u kaputu imao planinarski cepin (oruđe s drškom i oštrim vrhom kojim se zabada u led ili stijenu). Kad je Trocki počeo čitati, Mercader je izvadio cepin i snažno udario Trockog po stražnjem dijelu lubanje. 

Foto: Calimero Sport

Trockijevi čuvari su utrčali i zamalo ubili Mercadera, ali je on naredio da mu poštede život, uzvikujući: „Ne ubijaj ga! Ovaj čovjek treba ispričati priču.“

Trocki je umro sljedeći dan u bolnici od ozljede, a pokopan je u Meksiku. Imao je 61. godinu.

Trotzkij auf dem Sterbelager 1940 | Autor: Profimedia Foto: Profimedia

Ubojica je završio u meksičkom zatvoru u kojem je proveo 20 godina. Staljin je ubojicu odlikovao Redom Lenjina još dok je ovaj bio u meksičkom zatvoru. a kad se vratio u SSSR proglašen je i herojem Sovjetskog Saveza. Ostatak života je proveo živeći u SSSR-u i u Kubi.

Trotzkijs Attentäter im Krankenhaus | Autor: Profimedia Foto: Profimedia Ramón Mercader u bolnici nakon atentata na Trockog

Operacija Gnom

No nakon tri godine koje je ubojica Trockog proveo u zatvoru Staljin je odlučio da je vrijeme da se Ramóna Mercadera oslobodi iz zatvora. Operacija spašavanja imala je kodni naziv 'Gnom'.  Mercaderov bijeg je trebalo izvesti uz pomoć sovjetskih agenata i meksičkih komunista.

Trotzkijs Ermordung, Tatwaffe | Autor: Profimedia Foto: Profimedia

Jedan od glavnih Staljinovih obavještajaca i majstor špijunaže Leonid Aleksandrovich Eitingon smislio je plan. Tijekom m jednog od izlazaka iz zatvora Lecumberri prilikom odlaska na svjedočenje na sud planirao je izvući Mercadera. Naime, htio je iskoristiti manji broj stražara koji su ga čuvali  kako bi ga uveo u auto i odveo iz zemlje. Za podmićivanje službenika zatvorskog sustava i policije bilo je izdvojeno 20 000 dolara.

Planove poremetila ubojičina majka

No cijeli plan je poremetila Mercaderova majka Caridad koja malo ranije dobila nagradu 'Orden Lenjina' koju je Staljin dodijelio njezinom sinu. Ona je neočekivano došla u Meksiko s namjerom da obavi niz pregovora s meksičkim vlastima želeći osigurati oslobođenje sina. Svojim dolaskom samo je pogoršala situaciju i poremetila planove. Posjeta majke je, naravno, uznemirila meksičke vlasti koje su promptno pojačale osiguranje.

Mercader nikada nije prigovorio majci zbog toga što se umiješala u operaciju Gnom. Međutim, nikada joj nije ni oprostio.  

- Morao sam provesti šesnaest godina u zatvoru zbog njezine greške - kazao je.

U zatvor su mu dolazile prostitutke

Kako se navodi u knjizi Juana Alberta Cedilla "Eitingon. Las operaciones secretas de Stalin en México" ( Eitingon, Staljinove tajne operacije u Meksiku), boravak Trockijevog ubojice u zatvoru bio je vrlo ugodan. Hranu su mu nosili iz najboljih restorana, pušio je skupe cigare a dva puta tjedno su mu dolazile prostitutke. Čak ga je i poznati čileanski pjesnik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Pablo Neruda jednom posjetio u zatvoru. 

Osim slavnog pjesnika u zatvoru ga je posjećivala i zanosna španjolska glumica Sara Montiel a kasnije su neki španjolski mediji tvrdili da je prekrasna Sara ostala trudna i da mu je rodila kćer.

137157829 | Autor: Profimedia Foto: Profimedia

Ona je navodno bila proglašena mrtvom pri rođenju, no zapravo je ukradena i posvojena.

Mercader je pušten iz zatvora 1960. godine i ostatak života je proveo živeći u SSSR-u i u Kubi. Umro je u Havani 1978. godine.

Tema: History

Možda vas zanima i ovo:
Message