Obavijesti

News

Komentari 9

Operirao je u Japanu i SAD-u pa došao u Split: 'Prvi put smo tu izveli najteže operacije aorte'

Operirao je u Japanu i SAD-u pa došao u Split: 'Prvi put smo tu izveli najteže operacije aorte'
3

Jedan od najboljih svjetskih kardiokirurga Gebrine El Khoury stigao je u KBC Split i nadzirao kardiokirurške operacije. Ovo je prvi put da su se takve operacije obavljale u KBC-u Split

VIDEO

U splitski KBC prije deset dana stigla je svjetska kardiokirurška zvijezda, prof. dr. sc. Gebrine El Khoury, rođeni Libanonac te ujedno jedan od najpoznatijih i najboljih svjetskih kardiokirurga.

On je u KBC-u Split nadzirao tri kardiokirurška operativna zahvata na korijenu aorte i aortalnom zalisku koje je obavio tim doc. dr. sc. Mate Petričevića, pročelnika Zavoda za kardiokirurgiju KBC-a Split.

Ovo je prvi put da su se takve operacije obavljale u KBC-u Split jer je riječ o, kako nam otkriva dr. Mate Petričević, izuzetno kompleksnim operativnih zahvatima na aorti, a zahvaljujući njima, pacijenti koji su operirani na takav način, više neće morati piti lijekove za razrjeđivanje krvi. Otkrio nam je i razlog zbog kojeg je prof. dr. sc. Gebrine El Khoury odlučio doći i pomoći splitskim liječnicima i pacijentima. On je, naime, i prije dolaska doc. dr. sc. Mate Petričevića u KBC Split, surađivao s njim.

- Dr. El Khoury došao je k nama u prijateljski posjet i boravio ovdje dva dana. Prilikom sadašnjeg posjeta sudjelovao je u edukaciji na kompleksnim operacijama korijena aorte. Radi se o spoju srčanog mišića s glavnom krvnom žilom aortom koja distribuira krv po cijelom organizmu. To spada u najkompleksnije kardiokirurške operacije. Operirana su tri pacijenta, jedan ima 32 godine, jedan je u pedesetima, a treći pacijent u sedamdesetima. Odabrali smo sve dobne skupine za tu operaciju - otkrio nam je docent Petričević.

'Operirao po Japanu, SAD-u'

Svi pacijenti su, dodaje, dobro i već su otpušteni doma.

- Riječ je o zahvatu u kojemu se rekonstruira korijen aorte, dok se prirodni zalistak aorte popravlja, umjesto da se mijenja protezom. Takav operativni zahvat pacijentima znatno povećava kvalitetu života jer pacijenti nisu ovisni o lijekovima za razrjeđivanje krvi - objasnio nam je dr. Petričević.

Ovo je, navodi, već drugi posjet dr. Khouryja splitskoj bolnici, prvi je put bio 2022. godine.

- On je definitivno kardiokirurška zvijezda, svjetski je velikan u kardiokirurgiji i njegovim je dolaskom u KBC-u Split, u našoj bolnici, počeo proces kompleksnog operativnog programa korijena aorte - rekao nam je dr. Petričević.

Otkriva kako dr. Khouri inače radi u sveučilišnoj bolnici u Bruxellesu, ali operira i u Aziji. Netom prije dolaska u Split boravio je u Japanu, a prije toga u SAD-u, gdje je sudjelovao u kompleksnim operacijama.

- Suradnja je, osim s kirurzima, bila s perfuzionistima KBC-a Split, a iznimno iskustvo rada s velikanom svjetske kardiokirurgije imali su i kardioanesteziolozi. Takva se vrsta operacija kakve smo izveli relativno rijetko izvodi i spada u visokorizične kardiokirurške zahvate - otkriva nam na kraju dr. Petričević.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...